Rjukan


Jansbu
Det vil for denne turen ikke bli skrevet så mye som jeg i forkant hadde håpet. Dette på grunn av at det ikke skjer mest på vidda, det ble også  behov for å avvike fra orginalruta da sommersesongen ikke tillater kryssing av vann og myr slik som Sabotørene kunne gjøre på vinteren under krigen. Likevel ble ivertfall distanse, terreng og start og mål som planlagt. Men siden bilder sier mer enn tusen ord, legger jeg ut noe bildematr som sammen med tekst beskriver deler av turen.
Fredag 14 september gikk turen til Rjukan. Bil ble plassert i Rjukan sentrum og god kollega sørget for transport videre til Solheimstulen som ble startpunktet for turen.

Første etappe fra Solheimstulen var kun en transportetappe for å kunne komme til utgangspunktet (Jansbu) for turen.

Skrivestund på senga
Jansbu er ei hytte som ligger like ved vannet Skrykken. Det var her gutta i Gunnerside landet etter feilslipp 160243.
Det tok sin tid å komme seg inn til område Jansbu, det ble derfor ei overnatting her, dvs i nærhet da Jansbu er for en ukjent vanskelig å finne i mørket blant annen pga av myr.
Lørdagen kom med flott vær (dvs oppholdsvær, noe sol men mye vind).
Pga av stor myr fikk jeg dessverre bare visuell kontakt med Jansbu, skulle gjerne vært innom, sittet å kjent solen i le for vinden og bare være ved hytta. Får kjenne hytteveggen i vinterhalvåret isteden.
Fastfood til Lunsj - RSP

Løypa videre denne dagen gikk noe øst for originalruta Det ble tid til en rask lunsj (RSP) før jeg hastet videre. Etter å ha ”kjent” på terrenget innser jeg at ambisjonen kanskje har vært litt i overkant i forhold til tiden jeg har tenkt å bruke. Så nevneverdige pauser blir det ikke tid til.

Lørdagen går uten nevneverdige hendelser, med unntak av møte med noen jegere/ folk på hytte til hytte-tur i fjellet. Ikke at det er så mye å nevne heller, men de var nå der.
Søndagen kommer etter en ny natt i fjellduken. Jeg har satt som mål å komme ned til Rjukan denne dagen. Denne siste dagen blir en liten kamp med klokka, jeg setter meg relativt mange og små delmål, 5 km intervaller med beregnet bruk 1 time, dette går nesten bra. Etter en god stund må jeg avsette tid til en god pause, her blir det tid til både et par skiver polarbrød med makrell i tomat, etterfylling av vann fra en bekk og en god pust. Marsjen fortsetter, men gnagsår som vanlig begynner ”kødde” til tempoet, plastring må til sammen med ekstra par sokker, da går alt fint.

Klokka går, og målet nærmer seg gradvis, men det er ennå langt igjen og mørket begynner å snike seg innpå. Det begynner jammen å småregne litt også. Etter hvert er alt stupmørkt, for å være sikker på retningen og at jeg ikke tuller meg bort, blir GPS sammen med kartet benyttet flittig.
God natt
Kl er ca 2200 da jeg innser at ankomst Rjukan må vente til i morgen (mandag). Momentet jeg har lagt inn med å klare meg med så lite som mulig næring tar også på. Jeg ruller ut liggeunderlaget og legger meg i fjellduken. Kl er ca 0300 da jeg våkner av at alt er vått, også inni fjellduken??? Etter mange års bruk er det nok på tide med en runde impregnering. Prøver å sove en time til, men kl 0400 er det nok, jeg står opp, finner frem regntøy og fortsetter marsjen.
Etter ca 3 timer er jeg fremme ved Krossobanen og kan se lengtende ned på Rjukan, de wienerpølsene i lompe jeg har tenkt på de siste timene er farlig nære J Det er ennå 3 timer til Krossobanen tar sin første tur, så jeg går sikk-sakk veien ned til byen. Det er 19 svinger og strekker med gradvis helling som skal passeres før jeg endelig er i bunnen.

 I etterkant ser jeg at selve turen ikke nødvendigvis behøver å være ekstrem, selv ikke på sommeren med regn, myr og sjøer som skal passeres. Men momentet med lite mat/ drikke/ næring gjordet nok et solid innhugg i reservene man bør ha på en slik tur. Men det var interessant å igjen kunne føle på kroppen hvordan den fungere med fysisk belastning når man etter hvert går tom. Kjente den samme følelsen i påsken da losturen ble gjennomført, men den varte bare i ca 31 timer.
Tid bruk: ca 64 timer
Distanse ca 100 km

Utstyr
Sekk, Norrønas stridssekk 30l.
Liggeunderlag

Fjellduken
Øks
Kniv
Kart/ kompass

Vest for enkel tilgang til utstyr

For sikkerhet
Flare, Lightstick, Førstehjelpsutstyr, Lommelykt, GPS

Bekledning
Sliten men snart i mål!
Støvler M77
Bukse felt M75
Jakke felt M75
Genser Bomull (feltskjorte)
Genser fleece
Loslue

Balaklava
hansker


Forpleining brukt
1 Boks RSP (snurring)
Ca 300g ”komablanding” (peanøtter/rosiner/sjokolade)
2 Skiver polarbrød
Litt makrell i tomat

Noen som har sett filmen?
2,5l vann

 

For spesielt interesserte, nedenfor har jeg lagt ved et lite bilde av et typisk gnagsår.








1 kommentar: