Mai


31.05.1940
Nattruteskipet DS «Jadarland» går på en mine på Slettå nord for Haugesund. 24 mennesker omkommer

I det betydningsfulle slaget om Flandern forsøkte de allierte arméer å utligne sin tallmessige underlegenhet ved å forkorte fronten. De holdt fremdeles en korridor som sikret deres tilbaketrekning mot Dunkerques havn, som nå var den eneste mulighet for redning av 300 000 britiske soldater.

Narvik blir bombet av tyske fly for første gang etter at byen ble gjenerobret.

31.05.1944
I dag vedtok regjeringen et «utkast til Kgl.Res. om utøving av regjeringsmyndighet under frigjoringen av Norge». Den slo fast at en regjeringsdelegasjon skulle sendes over fra England så snart den militære situasjonen tillot det. Det var statsrådene Torp, Støstad, Wold, Nielsen og Hartmann som skulle være «utsendte fullmektiger for Regjeringen». Hver av dem skulle ha utstrakte fullmakter for to eller tre departementer.


30.05.1941
Tyskland erobret Kreta

D/S Rinda på vei rundt Afrika til Storbritannia blir torpedert utenfor Afrikas vestkyst. Båten går ned bare to minutter etter at torpedoen traff. Livbåtene lå utsvinget, og et par mann kommer seg opp i dem og får siden fisket opp flere fra sjøen. Kaptein Niels Olsen og 22 mann omkommer, mens 18 som kom seg i livbåt, blir berget av et marinefartøy etter et par døgns seilas.

Teaterdirektoratet får fullmakt til å forby konserter, og ingen sanger kan gi konsert uten tillatelse fra Teaterdirektoratet. Begrunnelsen for ordningen er at fra nå av skal alle sangtekster sensureres. Det går ut over alle tekster hvor Kongen er nevnt, uansett om det er Kong Haakon eller Olavl Trygvasson.

30.05.1942
"Disse brennevinskøene er en skam for landet, for hovedstaden, i disse dypt alvorlige tider. — Nede på Lilletorvet omsettes akevitt til kr. 80 - 100 -125 pr. flaske. De «siste dagers heldige» tjener penger på krigen og de vanskeligheter denne skaper. Enn om man skaffet de mest brennevinstørste et nødtvungent og påkrevet sanatorieopphold på jordarbeide og matauk?" (Utdrag av et leserbrev i Aftenposten.)

30.05.1944
Om morgenen 30. mai ble A/S Per Kures transformatorfabrikk ved Hasle i Oslo sprengt ved en sabotasjeaksjon. Skadene beløp seg til flere millioner kroner. .Mens norsk motstandsledelse tilla aksjonen liten militær verdi, hevdet tyske kilder at den var «et av de tyngste slag mot krigsviktig industri under okkupasjonen».
Sabotasjen ble gjennomført av en gruppe sabotører som arbeidet under «
Osvald», kommunisten Asbjørn Sunde. Selv hevder han at 20 mann deltok. Asbjørn Sunde selv var imidlertid ikke med på aksjonen, han holdt til på sitt hovedkvarter, Sollia pensjonat i Land.
Samme dag som hans menn angrep Per Kure-anlegget, måtte han selv forsvare seg mot en større tysk styrke. Flere hundre tyske soldater rykket frem mot pensjonatet. Etter en kraftig skuddveksling klarte Sunde og 6-7 andre, blant dem hans kone og sønn, å slå seg gjennom og flykte til skogs. De kom seg ned til Randsfjorden og klarte å flykte til vestsiden av fjorden.
Resten av Sundes gruppe på Sollia ble enten drept eller tatt til fange, og flere av dem ble senere henrettet. Det var neppe sammenheng mellom sabotasjen i Oslo og angrepet på Sollia, men Sundes organisasjon gikk etter dette i oppløsning.


29.05.1940
Det var 29. mai 1940 at et tysk bombe- og rekognoseringsfly styrtet i havet nær Dyrøya. Flyet ble hevet og brakt til kaia i Dyrøyhamn 14. august 2010. Se fra bergingen 
her!

Dagbladet i Oslo blir forbudt for åtte dager av rikskommissær Terboven. Årsaken var avisens omtale av Belgias kapitulasjon. Avisen vil for fremtiden bli underkastet forhåndssensur.

29.05.1947
Jonny Larsen blir skutt på Bremnes fort utenfor Bodø 29. mai 1947, etter å ha blitt kjent skyldig blant annet for mishandling av særlig ondsinnet karakter.


28.05.1940
Støttet av britiske, franske og polske enheter gjenerobret norske styrker, under ledelse av general
Carl Gustav Fleischer, Narvik.

Uten å forhåndsvarsle sine allierte ga kong Leopold den belgiske hær ordre om å kapitulere betingelsesløst, og veien til bl.a. Dunkerque var dermed åpnet for fienden. Regjeringen tok straks avstand fra kongens handlemåte og besluttet at Belgia skulle fortsette kampen.

28.05.1941
I dag undertegnet utenriksministrene Anthony Eden og Trygve Lie militæravtalen mellom Norge og Storbritannia. Den skulle regulere organiseringen av de norske væpnede styrkene i Storbritannia.

Roosevelt erklærte USA i nasjonal krigstilstand.

28.05.1942
Dagens 70 åring
Ifølge en politikunngjøring er det fra og med i dag forbudt for alle menn i Arendal å vise seg på offentlig gate eller vei mellom kl. 21 aften og 4 morgen. Grunnen til portforbudet er at det i den siste tid har forekommet handlinger rettet mot den tyske forsvarsmakt, og man har gått ut fra at disse handlingene har vært utført av menn.

28.05.1943
En kvinne som hadde vært søster på Ullevål sykehus i seks år, har i ett års tid bl.a. stjålet 92 lakener, 28 puteårs tid bl.a. stjålet 92 lakener, 28 putevar, 25 håndklær, ett vatt-teppe og fire duker fra sykehuset. En venninne hun bodde sammen med, foresto Sykesøsteren fikk ett års fengsel og Sykesøsteren fikk ett års fengsel og venninnen seks måneder.


27.05.1940
Bodø bombes av
Luftwaffe. Bakgrunnen for den tyske avgjørelsen om å bombe byen vites ikke med sikkerhet. To mulige årsaksforklaringer: enten ren terror bombing, og/eller ble Bodø sett på som et strategisk støttepunkt om slaget om Narvik. 3700 blir husløse

Storbritannia begynner
evakueringen over Den engelske kanal av britiske og franske tropper omringet av tyskerne ved Dunkerque

27.05.1941
Det tyske
slagskipet «Bismarck» senkes i Atlanterhavet. 2 091 tyske sjømenn omkommer.

27.05.1942
Den særegne skyttelkrigen i Nord-Afrika ble gjenopptatt med full kraft. Det meldtes at en stor tysk panserstyrke var rykket frem mot britiske stillinger omkring landsbyen Bir Hacheim Kyrenaika, 75 km sørvest for Tobruk.

27.05.1944
Ifølge et vedtak av Quisling kan beslaglagte landeiendommer nå bortforpaktes til hjemvendte frontkjempere på to års kontrakt. Etter utløpet av forpaktningstiden har forpakteren forkjøpsrett til eiendommen.


 

 

26.05.1940

Slaget om Dunkirk: Planen for masseevakuveringen fra Dunkirk. får klarsignal.

 

Calais falt. Tyskerne kontrollene nå størstedelen av kanalkysten - derfra kunne deres fly nå mål i England på få minutter.

 

26.05.1941

Den 26. mai ble hovedpersonene i Ålesunds første eksport- og etterretningsgruppe, Harald Torsvik og Karl Eriksen arrestert av Gestapo. De kunne ha rømt med båt vestover, men valgte arrestasjon av hensyn til allerede arresterte kontakter i Oslo og Ålesund.

 

26.05.1942

Quisling taler ved pinsestevnet for Nasjonal Samling i Borre i Vestfold: «17. mai gikk endel mennesker rundt med hønseringer på fingeren. Er det ikke sørgelig at selv modne menn og kvinner demonstrerer sin tåpelighet på den måten? Men vi skal ta konsekvensen av disse demonstrasjoner. Vi skal opprette hønsegårder for dem. Her i nærheten av Tønsberg vil vi således få i stand en stor hønsegård.»

 

26.05.1944

Tyskerne meldte at de alliertes innsats av stridsvogner på den italienske front var enorm.

 

 

25.05.1940

Mange steder på Vestlandet tilbyr elveeiere gratis laksefiske til folk. De fleste kontrakter om leie av fiskerettigheter er utløpt, og pga. krigen er de ikke blitt fornyet.

 

25.05.1942

25. mai sendte formannen i søstersamfunnet, Karen Elise Moe på vegne av Røde Kors søstrene et brev til øverste SS-politisjef i Norge Rediess. Det var en anmodning om tillatelse til å sette i gang et hjelpearbeid blant de norske politiske fanger rundt om i landet. Til støtte for sin forespørsel siterte Røde Kors søstrene en del avsnitt fra en tysk bok om Røde Kors’ virksomhet i Tyskland, spesielt etter Den første verdenskrig. Bokens forfatter var en viss SS Generalführer Grüneisen. Han skildret hvordan Røde Kors- i full forståelse med de franske okkupasjonsstyrker hadde drevet et utstrakt hjelpearbeide blant de tyske politiske fanger. De norske Røde Kors søstrene ba på denne bakgrunn om Rediess- tillatelse til å organisere et tilsvarende arbeide i Norge. Dette måtte regnes som et rent upolitisk barmhjertighetsarbeide. Rediess’ svar var kort. Men noe uklart: «Jeg beklager at jeg etter de erfaringer jeg har gjort ikke kan imøtekomme Deres andragelse.»

 

25.05.1943

To tidligere straffede karer fra Stavanger er idømt 21 og 15 måneders fengsel og tap av statsborgerlige rettigheter i 10 år etter å ha tilstått fem tyverier av kaniner.  

 

 

24.05.1940

Ved frontene i Nord-Norge er de vanlige forsyningsruter så opptråkket av hester at sanitetsfolkene må trekke de sårede på pulk ved siden av sporet. Langs den såkalte Raudalslinjen Bonnes til Lapphaugen blir noen Sårede fraktet nesten 25 km på denne måten.

 

24.05.1941

Det tyske slagskipet «Bismarck» senker den britiske stoltheten HMS «Hood» utenfor Island.

 

24.05.1943

HolocaustJosef Mengele blir engasjert som lege i konsentrasjonsleiren Auschwitz.

 

Politiet har arrestert fire menn som fremstilte tusenvis av falske rasjoneringskort på et trykkeri i Drammen, samt tre helere. De fire som drev med trykningen, var utlærte fagfolk. Etter at de hadde stjålet ca 1000 rasjoneringskort fra trykkeriet og omsatt dem, fant de ut at det gikk an å lage kortene selv.

 

24.05.1944

Det fortelles at tysk politi har foretatt omfattende razziaer over hele landet i april/mai på jakt etter «terroristen> og at mange er arrestert. Den tyske grensevakt i Kongsvinger-distriktet er forsterket, og mange hytter i området er rekvirert.

 

 24.05.1968

Paal Berg, norsk motstandsleder og høyesterettsjustitiarius (f. 1837) dør.

 

 

20.05.1940

Bergenskes Sirius blir senket av tyske fly utenfor Nord-Norge. Syv av besetningen omkom.

 

Skotøy blir rasjonert i Nord- og Sør-Trøndelag. Det kan selges bare ett par vanlige brukssko pr. person mot klipp i kaffekortet.

 

20.05.1941

17 000 tyske fallskjermsoldater landet på Kreta, og fra tyske skip ble det samme dag landsatt 7000 soldater.

 

Konvoi HX 126 angripes av fem tyske ubåter sør for Grønland. Tapene blir betydelige: 227 mennesker omkommer, og ni skip går ned. En livbåt fra det norske tankskipet John P. Pedersen forsvinner med 21 mann.

 

20.05.1942

I Hammerfest er to arbeidere som har nektet å ta anvist arbeide ved filetfabrikken dømt til 30 dagers fengsel ubetinget.

 

Studenter og høyskoleelever som har tjenestegjort fra tre til seks måneder i Regiment Nordland, Den norske legion eller tilsvarende tjeneste, skal gis et tillegg av seks måneder til sin ansiennitet ved konkurranse om ansettelser i offentlig tjeneste etter avlagt universitets- eller høyskoleutdannelse. Ytterligere tjeneste utover seks måneder gir ytterligere tillegg i ansiennitet. Dette fremgår av en ny lov som er offentliggjort.

 

20.05.1943

To kilometer nord for Kjevik flyplass oppretter Oluf Reed-Olsen en radiosender etter å ha landet i fallskjerm en måned tidligere. Fra en høyde kan han følge og rapportere om fartøy som går inn og ut av havnen.

 

 

19.05.1898
Bjart Ording, norsk offiser og rytter (d. 1975) blir født.

19.05.1940
Hitler utnevnte
Seyss-lnquart til rikskommissær for de nederlandske områder, hvor han snart ble beryktet for sin hensynsløshet. General Weygand etterfulgte general Gamelin som de alliertes øverstkommanderende på samtlige krigsskueplasser.

19.05.1941 Den norske lastebåten Fjordheim kommer inn til Reykjavik med 18 Northropfly med reservedeler, ammunisjon og bomber. Den norske overkommando hadde valgt å satse alt på ett kort og ett skip for å skaffe skvadronen det den trengte - og denne gangen gikk det godt.

19.05.1942 De alliertes produksjon av att fly ble nå anslått til å være dobbelt så høy som aksemaktenes: ca 8600 pr. måned. Dag og natt var britenes luftoffensiv rettet mot mål i Vest-Frankrike og Tyskland.

19.05.1943
Elleve motstandsmenn (bla Henry Thingstad) henrettes på
Kristiansten festning i Trondheim

I Kongressen i USA sa Churchill i en tale at de allierte i Nord Afrika hadde tilføyd fienden et slag av samme sort som ved Stalingrad og skaffet seg baser for flyangrep mot hele Italia. Aksen hadde mistet 950000 soldater, nesten 8000 fly og 2 400 000 bruttotonn handelstonnasje under de afrikanske operasjoner,

Sovjetunionen åpnet sin sommeroffensiv ved å gjenoppta kampene ved elven Kuban.

Åtte mann legger ut på en vandring fra ytre Nord-Trøndelag til svenske grensen, en strekning på 400 km. Blant de åtte er fem jugoslaviske krigsfanger som har levet i dekning i lengre tid etter å ha rømt fra en leir på Ørlandet. Den ellevte dagen når de grensen etter å ha gått de to siste dager uten mat

19.05.1944


19. mai kunngjorde myndighetene registrering av årsklassene 1921. 1922 og i 1925 til nasjonal arbeidsinnsats. Det var årsklasser som tidligere skulle ha tjenestegjort i Arbeidstjenesten.

Ved midnattstid den 19. mai splintret en murstein speilglassruten til firmaet Watson Norsk A/S i Rådhusgaten i Oslo. Inne i utstillingslokalet sto en skrivemaskin med en spesiell alfabetisk tabulator som skulle i brukes til å skrive ut innkallingene av tre årsklasser til den såkalte «nasjonale arbeidsinnsats». Nå hadde hjemmefrontledelsen besluttet at maskinen skulle ødelegges. Oppdraget ble utført av Lingekompaniets Oslogjeng. Mens fire mann sto vakt utenfor, la to andre ladninger pe tre maskiner som kunne tenkes å være brukbare til formålet. De ble alle ødelagt. Med dette var kampen mot arbeidsmobiliseringin kommet inn i en ny fase. Neste aksjon fant sted i Akersgaten, der Arbeidsmobiliseringen hadde kontorene sine. To Linge-karer gikk opp i fjerde etasje, en mann ble stående utenfor for å holde vakt. Ti kilo sprengstoff ble plassert i korridoren og lunten tent. deretter ble personalet på kontorene varslet og kom seg ut. Kontorene ble sterkt skadet. Denne aksjonen kan du se på filmen om
Max Manus.

 

 

18.05.1940

Det tidligere hurtigruteskipet DS «Sirius» senkes utenfor Dyrøy i Troms. Syv omkommer.

 

18.05.1942

En rekke avgifter settes opp. Avgiften på fyrstikker er øket fra et til to øre, avgiften på belysningsmidler fra 15 til 25%. For tobakkvarer og øl er det innført en krigstillegsavgift pa henholdsvis 20 og 30% av detaljprisen, og på drikkebrennevin og vin fra Vinmonopolet er det lagt en krigstilIeggsavgift på 30%.

 

En gartner i Røykenvik på Hadeland har stående over 200000 tobakksplanter som nå venter på å bli plantet ut. Han har bestillinger fra hele landet; det later til at alle vil dyrke sin egen tobakk i år. Plantene skal også gå til fremstilling av nikotinholdige sprøytevæsker for frukthager. Det er ingen avgift på slik dyrking. I Fredrikstad er det solgt i alt 50000 tobakksplanter hittil i år.

 

18.05.1943

Ved en forordning som trådte i kraft 17. ds., har Innenriksdepartementet bestemt at hvalbiff og hvalpølser skal undersøkes og kontrolleres av den offentlige kjøttkontroll. 

 

Ved den kontrollen som kriminalpolitiet har satt i gang på gater og veier i Oslo-området, er 225 av 264 stjålne sykler kommet til rette hittil i år.  

 

18.05.1944

Slaget om Monte Cassino – Tyske styrker evakuerer Monte Cassino, og de allierte styrkene erobrer stedet etter kamper som krevde 20 000 menneskeliv.

 

Fra Hjemmefrontens Ledelse - i dette tilfelle Kretsen - blir offentliggjort en kunngjøring til det norske I folk om rettsoppgjøret. Der sies bl.a. at NS-medlemmer og andre som har skadet norske interesser eller har skaffet seg uberettiget vinning under samarbeid med okkupasjonsmakten, straffes etter rettergang i betryggende former. Uberettiget krigsgevinst inndras til fordel for statskassen.

 

 

17.05.1933

Hakekors-brannen i Tønsberg

 

17.05.1940

Alle de amerikanske stater rettet en felles protest til Tyskland mot invasjonen av Belgia, Nederland og Luxembourg. Tyske tropper rykket inn i Brussel etter å ha brutt gjennom de britisk-franske stillinger ved Leuven.

 

17.05.1941

17. mai forløp stort sett rolig. På forhånd hadde myndighetene forbudt demonstrasjoner og sammenstimlinger, og det var også forbudt å flagge og å synge nasjonalsangen på restauranter. I Oslo anholdt politiet endel mennesker som la blomster på Wergeland-Statuen i Studenterlunden. Utover kvelden samlet det seg mange mennesker i Oslos sentrum, men de fleste gikk hjem før kl. 24. I mange av Oslos kirker ble det holdt liturgisk morgenandakt under usedvanlig stor tilslutning - i Vår Frelsers kirke måtte mange stå. Det ble lest en bønn for dagen som gjorde et sterkt inntrykk. Andakten ble avsluttet med fedrelandssalmen.

 

17.05.1942

Politidepartementet har forbudt opptog eller sammenstimlinger av enhver art på denne dagen og har i store kunngjøringer minnet om at det norske flagg bare kan brukes av offentlige myndigheter. Bare få steder blir forbudet trosset, men til gjengjeld ble dagen feiret med private selskaper bak blendingsgardinene.

 

Gestapo gjennomfører store raziaer på jakt etter kommunistpartiets ledere. I Oslo blir Ørnulf Slåttelid skutt under arrestasjonen, og Brynhild Strøm blir torturert ihjel. Kommunistlederen Peder Furubotn kommer seg unna til Harestua. 

 

40-50 britiske fly går til angrep på den tyske krysseren Prinz Eugen i nærheten av Stavanger. Ifølge britiske meldinger blir krysseren truffet av en torpedo, men den fortsetter videre. Tyskerne hevder på sin side at 29 av de britiske flyene er skutt ned.

 


16.05.1940


Fiskeren Johannes Baldersheim fra Bømlo setter til havs sammen med Per Klepsvik fra Finnås, i en 16 fots robåt, med kork under toftene og esingene, med drikkevann, hermetikk og kompass. Baldersheim hadde tidligere vært hos lensmannen og protestert mot okkupasjonen, den var mot konstitusjonen. De to rodde i tre døgn, fikk nordvestkuling og heiste seil, måtte reve og var undergangen nær. Femte døgnet ble de plukket opp av et britisk eskorteskip nær skotskekysten.

 

16.05.1941

Flere steder på kysten slipper fly ned flyveblad med Kongens hilsen til det norske folk og med Nordahl Griegs dikt «I dag står flaggstangen naken». Kongens egenhendige hilsen, gjengitt på flyvebladet i faksimile, lyder: «På 127-års dagen for Norges frie grunnlov ønsker jeg å sende min personlige hilsen til alle norske hjemme og ute. I disse tunge tider har vi mer enn noensinne lært å forstå hvor dyrebar Eidsvolds-tanken er, og hvor dypt rotfestet den er i det norske folks sinn. Det er den hellige ild som aldri slukkes. Jeg takker hver især for deres faste tro og vilje. Og jeg er selv forvisset om at den skal komme, den nye 17. mai, da vi i et fritt Norge atter skal få høre de glade barnestemmer juble den herlige sang: Ja, vi elsker dette landet.»

 

16.05.1943

Opprøret i Warszawa-ghettoen slått ned. Omkring 20 000 mennesker sendes til tilintetgjørelsesleiren Treblinka

 

16.05.1944

I London undertegner den norske regjeringen avtaler med Storbritannia, USA og Sovjetunionen om frigjøringen av Norge. Det slås fast at straks krigshandlingene er over, skal frigjorte områder være under direkte norsk styre.

 

Den norske Sunderland flybåten Victory går til angrep mot en tysk ubåt i overflatestilling utenfor Trondheimsfjorden. Ubåten dukker ikke, men velger å beskyte flybåten som nærmer seg. Frontskytteren blir truffet og drept og flyet gjennomhullet. Det får likevel sluppet synkeminene fra 20 meters høyde, og ubåten får fulltreff og synker med akterenden først. Flybåten kommer seg såvidt hjem til basen.

 

 

15.05.1915

Jens Christian Hauge, norsk politiker, motstandsmann under andre verdenskrig (d. 2006) blir født


15.05.1940


Begge parter kastet enorme panserstyrker inn i slaget om Belgia, samtidig som deres fly ustanselig prøvde å bombe troppetransporter og forbindelseslinjer.


Den tyske kommandant i Oslo kunngjør at en rekke ansvarsløse ungdommer fører «en helt umilitær geriljakrig» mot tyske soldater østenfor linjen Eidskog - Kongsvinger - Elverum - Øvre Rendal - Røros. Av denne grunn ville krigsfanger som var hjemmehørende i distrikter østenfor disse steder, foreløpig ikke kunne frigis. Tyske tropper har fått ordre om å stille disse krypskyttere for standrett. 



Politimesteren i Oslo kommer med en henstilling til befolkningen om å vise ubetinget korrekt opptreden såvel overfor tyske militærpersoner som overfor de sivile som var i følge med dem. Enhver forgåelse vil bli strengt straffet. Bakgrunnen var at norske kvinner som sås i følge med uniformerte tyske soldater på gaten, ofte ble forulempet ved nedsettende tilrop. Dette var ifølge tysk oppfatning «vanære av den tyske uniform», og flere ble fengslet for kortere tid for slik opptreden.


 

15.05.1941

43 organisasjoner protesterer til Terboven mot det nye tjenestereglementet, etter at den første protesten ikke ble besvart.


Ved tysk krigsrett blir 27 nordmenn, de fleste jernbanefunksjonærer, dømt til tukthus- og fengselsstraffer på opptil fire-fem år for tyveri av tobakk, sigaretter og klær tilhørende forsvarsmakten.


 

15.05.1943

Josef Stalin oppløste Komintern.


15.05.1944 


For annen gang på en uke bomber fly fra et britisk hangarskip sildoljefabrikken ved Eggesbønes på Sunnmøre. Selv om dette angrepet er av mindre omfang enn det forrige -2-3 fly mot 10 den 8. mai - gjør bombene og mitraljøseilden større skade denne gangen. Til tross for de omfattende materielle ødeleggelsene : koster ingen av angrepene menneskeliv. Saken får et diplomatisk etterspill: Det norske utenriksdepartementet sender britene en note, der man foreholder dem at sildoljefabrikker ikke står på listene over bombemål. Man kan derfor ikke se at reglene er blitt fulgt. Britene svarer med å karakterisere episoden som «et administrativt uhell».



13.05.1940

Tysklands angrep på Frankrike begynner da de tyske styrkene krysser Meuse-elven.

Winston Churchill holder sin første tale som statsminister i Underhuset, der han ikke kan tilby annet enn hardt arbeide, blod, svette og tårer.

13.05.1942
Dagens 70 åring
Den 13. mai gikk det ut et rundskriv om tvangsutskrivning av arbeidskraft til tyske anlegg. Tyskerne hadde meldt et foreløpig behov på ca 15000 mann og forlangte at det «uten opphold ble skaffet tilveie den arbeidskraft det her gjelder».

Et flyangrep på Steinshamn (utenfor Molde) gjør stor skade på sivil eiendom.

I Trondheim advarer byens ordfører og NS' kretsfører i en kunngjøring mot folk som utgir seg for å representere tyske eller norske myndigheter og går rundt og «inspiserer) private hus og leiligheter med en mulig beslagleggelse for øye. Man må forlange behørig legitimasjon av alle som innfinner seg.


13.05.1943
Det
tyske Afrikakorpset og italienske tropper i Nord-Afrika overgir seg til de allierte styrkene.

En avis som har vært på «Strøket» og studert vårmotene, konstaterer at dagens Eva-søstre er meget flinke til å fuske i den edle skredderkunst. Kvinnene har bl.a. oppdaget dressen og dens mange muligheter, og nå vrimler det snart av fikse og smarte kombinasjoner av benklær og jakker. De praktiske, anvendelige benklærne gjør at kvinnene kan spare adskillig på både strømper og undertøy, så man vil nå få se stadig flere «buksedamer».

13.05.1944
Folk som bor i kystdistriktene på Jæren hører ofte kanonade ute fra havet, og i Stavanger blir flyalarmer Stadig hyppigere. Tyske konvoier utsettes for allierte flyangrep ved dag og natt. En tysk melding forteller at 15 britiske fly er skutt ned under et forsøk på å angripe en konvoi.

13.05.1945
Kronprins Olav kom hjem sammen med statsrådene Terje Wold, Oskar Torp og Sven Nielsen. Sammen med Kronprinsen - Norges forsvarssjef var en rekke høyere allierte oftiserer, under ledelse av general Sir Andrew Thorne, .sjef for den allierte militiærmisjonen og øverstkommanderende for de allerte landstyrkene. Det ble en ny stor dag i velkomst- og frihetsglede, særlig for hovedstaden, men også for resten av landet .som fulgte med gjennom radio.

Et ekstratog fra Porsgrunn ruller inn på Oslo Vestbanestasjon. Blant passasjerene er 74 medlemmer av Gestapo-sjef Fehlis' stab. Etter at deres sjef tok sitt liv da det ble oppdaget at Gestapo-folkene hadde forstukket seg i en av Wehrmachts interneringsleirer, ble de uten videre utlevert. Blant de 74 finner man flere av de mest fryktede gestapister. Nå er rollene byttet om. På gårdsplassen i Victoria Terrasse faller en 19-årig HSmann for fristelsen til å gi fangene litt av deres egen medisin - med «Hinlegen!» og «Auf!». Kommandoropene gjaller mellom veggene; de 74 adlyder momentant, legger seg ned, spretter opp - igjen og igjen.


 

12.05.1940
12. mai begynte frigivelsen av krigsfangene i Sør-Norge. Det var bestemt at det skulle foregå gruppevis, og prosessen tok derfor lang tid. Fangene måtte dessuten skaffes sivile klær før de kunne slippes fri. Av hensyn til landets næringsliv friga tyskerne først dem som var sysselsatt i jordbruk og fiske, og deretter folk fra andre næringsgrener, alt etter hvor betydningsfulle man anså dem for det totale produksjonsliv. Yrkesoffiserene skulle skrive under en erklæring hvor de ga sitt æresord på ikke å delta i kamphandlinger mot Tyskland. De fleste vegret seg til å begynne med mot dette (noen skrev under for så å likevel delta i motstandskampen). Antallet krigsfanger var 12-15000.


Ved midnatt mellom 12. og 13. mai seilte en britisk eskadre inn Herjangsfjorden straks nord for Narvik, og bombarderte tettstedet Bjerkvik i bunnen av fjorden. Informasjonene om at sivilbelblkningen var evakuert viste seg å være feilaktige. I de sønderskutte husene fant de franske fremmedlegionærene mange døde.


12.05.1941

«Forvirringen i et etterlatt brev viser at partifelle Hess har vært offer for vrangforestillinger,» het det i en kunngjøring fra det nasjonalsosialistiske parti, som konstaterte at Hess ennå ikke var vendt tilbake til Tyskland.


12.05.1943

De alliertes hovedkvarter i Nord-Afrika kunngjorde at all organisert tysk-italiensk motstand var slutt og at generaloberst von Arnim var tatt til fange.

Politidepartementet finner enda en gang å måtte påpeke at den som uten tillatelse fra vedkommende myndighet forlater det besatte norske område, straffes med døden. I tilfeller med formildende omstendigheter settes straffen til tukthus eller fengsel. 


12.05.1944

Over hele Bergen ble det i nattens løp satt opp plakater med opprop mot AT. Tysk politi oppdaget plakatene tidlig på morgenen, og patruljer ble satt i sving med å få dem fjernet. Også Statspolitiet, måtte tre støttende til. Mer enn tusen plakater er samlet inn i løpet av dagen, og forbitrelsen er stor blant tyskerne og NS.

I Oslo og Hallingdal har det etter sigende vært dårlig fremmøte til den ordinære vårsesjon i Arbeidstjenesten (AT). For hele landet regner Hjemmefrontledelsen med at ca 30% av de utskrevne mannskaper er uteblitt. På Notodden møtte ingen. 


12.05.1945

Med nattoget fra Stockholm ankommer finansminister Hartmann og sosialminister Støstad Oslo Ø. Hjemmefrontens Ledelse møter opp for å ønske de to statsråder - de første av Londonregjeringens medlemmer - velkommen til et fritt Norge.  På perrongen står også Oslos ordfører, Einar Gerhardsen.



11.05.1896
Wilhelm von Tangen Hansteen, norsk forsvarssjef (d. 1980) blir født.

11.05.1911
Ubåtene A-2, A-3 og A-4 bestilles fra
Germaniawerft, Kiel i Tyskland, som Norges første ubåtklasse. Se A-klassen.

11.05.1941
Britiske og tyske fly utkjempet i natt det hittil største luftslag over Storbritannia. Bomber traff Parlamentet, Westminster Abbey og British Museum.

11.05.1944
Med hjemmel i lov om «nasjonal arbeidsinnsats» har myndighetene stengt en rekke forretninger i Trondheim, de fleste innen radiobransjen.

11.05.1945
Andre verdenskrig: De siste kamphandlingene i Europa opphører da Praha-offensiven ebber ut.

Justisminister Riisnæs overgir seg til Hjemmestyrkene ute på Skallum gård. Han virker temmelig medtatt. Sammen med Jonas Lie og politisjef Rogstad forskanset han seg der da det ble klart at alt var tapt. Hjemmestyrkene har holdt gården omringet. Riisnæs kan fortelle at de to andre har begått selvmord.

Sammen med en tropp av soldater fra Sverige overtar hjemmestyrkene Skaugum. Den tyske vaktsjef insisterer på at overgivelsen skal skje i korrekte former, militære imellom, hjemmestyrkene vil han ikke ha noe med å gjøre. Etter en oppvisning i tysk ekserserkunst marsjerer den tyske Styrken bort fra Skaugum.

Endelig kommer ordren om at alle tyske tropper skal trekkes ut av Oslo og andre byer og tettsteder. Heretter kan tyske soldater bare ferdes i byene i Offisielt oppdrag. Bilene skal da være utstyrt med hvitt flagg. Kl. 14.30 overtar hjemmestyrkene Akershus festning. Det er et høytidelig øyeblikk da det norske splittflagget igjen vaier på flaggstangen på Kongens Bastion. Hakekorsflagget har veket plassen.

 

 

10.05.1933
Nasjonalsosialistiske studenter arrangerer
bokbrenning i tyske universitetsbyer. Over 25000 bøker blir brent på offentlige seremonier.

10.05.1940

Tyskland invaderer Nederland, Belgia og Luxembourg

Storbritannia okkuperer
Island og Færøyene

Storbritannias statsminister
Neville Chamberlain går av. Winston Churchill danner en koalisjonsregjering

10.05.1941
Rudolf Hess fløy i hemmelighet til Storbritannia og ble tatt til fange.

10.05.1943
Milorgs Sentralledelse sender ut et direktiv om opprettelse av Bedriftsorganisasjonen (B-org) som skal stå under Forsvarets Overkommando gjennom SL. Det skal opprettes selvstendige grupper i alle større bedrifter. Det skal drives stille sabotasje, men også forberedes stengning av produksjonen ved invasjon. I tilfelle tysk tilbaketrekning skal man søke å hindre at tyskerne ødelegger bedriftene. Også en Jernbaneorganisasjon (J-org) er under dannelse. Dens spesialitet: å dirigere tyske jernbanevogner inn på feil bane, slik at reserve deler o.lign. kommer på avveier.

10.05.1944
Ti nordmenn - åtte fra Stavanger, én fra Egersund og én fra Kolbotn - blir skutt i Trandumskogen som represalier. De ni rogalendingene ble arrester under Gestapos «augustaksjon» i 1943, som var rettet mot den kommunistiske organisasjonen i Stavanger. Organisasjonen hadde bl.a. utgitt illegal avis.

10.05.1945
De første norske og allierte styrkene kom til Sør-Norge.

Noen av de første Grini-fangene fra Vestlandet ankommer til Bergen med ekstratog. Lokomotivet er prydet med Kongens valgspråk: Alt for Norge, Jernbanestasjonen er fylt til trengsel av glade mennesker. Den allierte militærkommisjonens representant, oberstløytnant Chew, får sin rundelige del av folkets hyllest. Han blir møtt av Milorg-sjefen Roar Sannem og HS-lederen Bjarne Sæverud, samt to tyske offiserer som representerer den forhenværende okkupasjonsmakt.

Henrik Rogstad, norsk NS-politiker (f. 1916) dør

10.05.2012
Gunnar Sønsteby, norsk motstandsmann under andre verdenskrig (f. 1918) Dør.


09.05.1941

Oreved får nå bare selges til produsenter av generatorved eller generatortrekull

 

09.05.1942

Syke mennesker skal gis anledning til å kjøpe sitroner på legeattest. Kvantumet blir etter hva det opplyses to kilo pr. person.

 

09.05.1942

Dagens 70 åring

Den 9. mai, mens det ennå glødet i branntomtene i Tælavåg. falt det dom i saken mot 25 ungdommer fra Jæren. I8 av disse skulle i september året før ha reist til England, men de hadde fått vansker med motoren og hadde måttet utsette reisen etter to forsøk. Historien om dette tok til å sive ut blant folk og nådde til slutt en av Gestapos agenter, som var halvt norsk og snakket språket som en nordmann. De ble alle stilt for SS Polizeigericht Nord, som dømte 17 av dem til døden. Den 18. som skulle ha vært med på englandsturen, slapp med tukthusstraff på grunn av ung alder. Tukthus ble det også for de syv andre. En etter en måtte de reise seg for a ta imot dommen. Det var en gripende stund. Den tyske rettsskriveren gråt høyt. Det ble søkt om benådning for de dødsdømte. Det førte til at to av dem fikk dommen omgjort til livsvarig. For de andre \'ar det ingen nåde. Seks av dem var da også dømt til døden to ganger. Men som den ene sa da rettsmøtet var over; «Dei kan skjota oss berre ein gong.» 21. mai ble de femten ført fra Grini til Trandum og skutt der.

 

09.05.1943

330 hjemvendte legionærer deltar i en parade på Slottsplassen og defilerer kort etter for Ministerpresidenten på Universitetsplassen. Om kvelden holder Frontkjemperkontoret en stor fest for legionærene i Den Mauriske Hall og tilstøtende lokaler.

 

Hittil er fem kontingenter unge norske kvinner reist til Tyskland for å tjenestegjøre som hjelpesøstre i det tyske Røde Kors.

 

09.05.1944

9. mai var det klart for annen akt av opprullingen av Milorg på Hadeland. 150 politifolk deltok i razziaen, og de slo til samtidig på Lunner, Gran, Brandbu og Jevnaker. Politiminister Jonas Lie ledet aksjonen på Jevnaker. Det vitner om at Gestapo og NS prioriterte saken høyt. Igjen gikk det verst ut over Lunner, Noen få hadde kommet seg over til Sverige etter arrestasjonene i månedsskiftet mars/april, men resten av gruppen - omkring 90 personer — ble arrestert. Man kunne med god rett tale om en total utslettelse av Milorg på Lunner.

Karer fra Linge-kompaniet sprenger et elektrisk lokomotiv på Thamshavn-banen - det siste av de seks lokomotiver som Orkla-selskapet disponerer - de fem andre ble sprengt i oktober 1943. Dermed stanser utskipingen av svovelkis fra Løkkengruvene til Tyskland. I Trondheim etterlyser politiet tre menn som antatt ansvarlige for sabotasjen.

Ni mann blir henrettet på Trandum «for virksomhet og propaganda til fordel for en fremmed stat». Seks av dem ble arrestert under den store opprullingen på Sørlandet ved årsskiftet 1942/43.

 

09.95.1945

Riksprogramsjef Olav Midttun åpner radioens sending: «Dette er Norsk Rikskringkasting. Den verkeleg sanne rikskringkastingi, som atter er under lovleg norsk styring, vakta og verna av norske heimestyrkar.»

1 Tromsø blir det satt i gang innsamling av mat til 20000 russiske kngsfanger i området, og snart går lere billass med matvarer til Bardu. foss. Skjold og andre steder.

I Signaldalen i Troms gjør et tysk batteri opprør, de skyter en kaptein og en løytnant, og 60 mann flykter til Sverige. Fem blir tatt, dødsdømt og Straks henrettet.

Til de tyske hæravdelinger går det ut hemmelig ordre fra general Hølter om at de skal ta imot medlemmer av sikkerhetspolitiet som vil skjule seg der. Mange benytter seg av tilbudet og får på seg menige Wehrmachtuniformer.

Utover kvelden og natten til i dag har det vært enkelte sammenstøt mellom nordmenn og tyskere, men langt færre enn ventet. I Oslo har det vært litt skyting, og to sivilpersoner og en tysk soldat er drept. Tyskerne har satt inn sitt eget militærpoliti mot sine egne bråkmakere.

Rådmann for Kirke- og undervisningsdepartementet, J. Helland, sender ut en melding til alle skoler om at NS-lærerne skal fjernes fra sine stillinger. Utbetaling av lønn skal stanses, uansett om lønnen er forfalt.

KL. 7.15 om morgenen 9. mai kom en bilkortesje kjørende opp til Møllergaten 19, Politihuset i Oslo. Først kjørte Vidkun Quislings skuddsikre bil. Han steg ut av den, og fra andre biler kom ministrene Fuglesang, Stang, Lippestad, Skancke, Vasbotten og von Hirsch. Alle ble ført inn på politikammeret, registrert og kroppsvisitert til Quislings raseri, han ville behandles som Ministerpresident. Det ble han ikke, han og de andre ble erklært som arresterte og ført til sine celler.

Hjemmefronten tok kontroll over nøkkelposisjoner.
Rikspoliti- og reservepoliti-bataljonene ble sendt inn i Norge med tog fra Sverige.

De siste tyske styrker overgir seg for Sovjetunionen.



08.05.1941
Seks nordmenn som angivelig har vært behjelpelig med å pågirpe tyske arbeidere og NS-folk under det britisk-norske raid mot Svolvær i mars, blir av tysk krigsrett ifølge en pressemelding dømt til harde straffer. En får livsvarig tukthus, de fem andre får flere års tukthusstraffer.

Reichskommissar bestemmer at alle villduer og herreløse duer skal avlives, og alle som holder duer, får ordre om å gå inn i et dueavlslag og la duene registrere. Bare i Oslo regner man med at det er 20-30000 villduer. Utpå høsten kom det beskjed fra tyskerne om at alle duer skulle avlives, unntatt visse praktduearter.

08.05.1942
Et godt råd til alle gårdbrukere: Lås fjøset! En gårdbruker i Landvik ved Grimstad opplevet å bli frastjålet ei ku som sto på båsen. I nattens mulm og mørke kommer en mann inn i det ulåste fjøset, løser kua og tar den med seg opp på landeveien hvor medhjelpere sørger for den videre transport.

08.05.1943

Et protestbrev fra Den midlertidige kirkeledelse mot arbeidsmobiliseringen leses opp i alle landets kirker. Brevet er undertegnet av Ole Hallesby og Ludvig Hope, som begge arresteres

08.05.1944
En kommunistisk sabotasjegruppe har sprengt Ask jernbanebro, 7 km sør for Hønefoss. Den er ødelagt i en  lengde av 50 m. Til tross for at de sperrer av alle veier i området, klarer ikke tyskerne å få tak i gjerningsmennene.

08.05.1945
Som følge av et sovjetisk krav - fremsatt av prestisjehensyn - ble undertegnelsen i Reims gjentatt i Karlshorst utenfor Berlin. Kapitulasjonsbestemmelsene trådte i kraft kl. 23.01 mellomeuropeisk tid. 10 millioner tyskere gikk i fangenskap.

De tyske styrkene i Norge kapitulerte ved midnatt.

»Ved fem-tiden om morgenen beslutter en gruppe tidligere kringkastingsfolk med Knut Tvedt, Odd Granlund og Thorstein Diesen i spissen, å overta kringkastingsbygget, som hittil har vært strengt bevoktet. I forståelse med Milorg-sjefen i Oslo drar de opp, og hverken de tyske eller nazistiske lederne gjør noen motstand. Kl. 7.15 var riksprogramsjef Olav Midttun klar til å overta ledelsen igjen, men radioen var taus hele denne dagen.

Restene av den norske SS-skijegerbataljon, som holder til i Holmestrand, blir av Quisling beordret til å styrke vaktholdet rundt hans
villa Gimle. De drar fra Holmestrand tidlig om morgenen og tar inn i tennishallen på Gimle.

En gruppe av Milorg drar til Skaugum for å overta, men blir møtt av bevæpnede tyske sikkerhetsvakter, og må dra tilbake med uforrettet sak.

De to ministrene
Jonas Lie og Sverre Riisnæs har sammen med politisjef Rogstad avslått å tilbringe dagen hos Quisling. De har i stedet forskanset seg på Skallum gård, som i forskanset seg på Skallum gård, som i løpet av kvelden blir omringet av Milorg-styrker.

Wilhelm Rediess, tysk general begår selvmord på Skaugum.

Josef Terboven begår selvmord ved sprengning i bunkeren sin på Skaugum, dette ødelegger også levningene etter General Rediess.

Mer om frigjøringsdagen her:
http://www.nrk.no/kanal/nrk_gull/1.6593426
http://nrksuper.no/super/supernytt/2012/05/08/og-for-en-festdag-det-ble/
http://no.wikipedia.org/wiki/8._mai_1945

Her er det mange klipp og mye info:
http://www.nrk.no/skole/klippdetalj?topic=nrk:klipp/733825

 

 

07.05.1940
Lofotposten bringer et opprop fra Kong Haakon til det norske folk. «Det er ikke krig, men mord og mordbrann tyskerne utøver i Norge.» heter det i oppropet. Men Kongen fortsetter med at alt håp ennå ikke er ute. Fienden behersker så godt som hele Sør-Norge, men i nord står man «fremdeles sterk». Han oppfordrer det norske folk til å stå sammen med Konge og regjering i kampen.

07.05.1945
Knut Hamsun publiserer en oppsiktsvekkende og rosende nekrolog til Adolf Hitler i Aftenposten. Les mer her

Flensburg-kringkasteren opplyste at storadmiral
Donitz hadde gitt den tyske overkommando ordre om å kapitulere betingelsesløst. «Å fortsette krigen ville bare bety en meningsløs blodsutgytelse og oppløsning», het det i et budskap fra riksminister Schwerin von Krosigk til det tyske folk. Generaloberst Alfred Jodl som var den tyske førstedelegerte, general Walter Bedell Smith som representerte Eisenhower, general Ivan Susluparov på Sovjetunionens og general Francois Sevez på Frankrikes vegne undertegnet kapitulasjonsdokumentet i Reims kl. 2.40 engelsk tid.

Om formiddagen kaller Terboven til seg Vidkun Quisling og tilbyr å skaffe ham flyleilighet ut av landet. Quisling avslår.

Ved 17-tiden begynner tyskerne å løslate de første politiske fanger fra Vollan-fengselet i Trondheim. Det skjer med militær presisjon, hvert tredje minutt blir en ny fange sluppet ut i solskinnet der tusener av mennesker snart samler seg.

Henry Rinnan, den beryktede angiver, henter to fanger ut av kjelleren på Misjonshotellet i Trondheim og tar dem med som gisler. Han vil prøve å komme over til Sverige med dem.

Utpå kvelden kommer telegram til 
Terboven på Skaugum fra admiral Donitz. Reichskommissaren er avsatt og alle hans fullmakter skal overføres til øverstkommanderende på Lillehammer. Terboven ber avdelingsleder Koch melde seg på Lillehammer. Dernest skriver han brev til general Hølter, den ivrigste nazisten i hærledelsen: «Jeg går ikke med på kapitulasjon. Jeg gjør heller slutt på det.»

Siegfried Fehmer, den beryktede sjefen for Gestapo i Oslo, stikker av sent på kvelden. Han skaffer seg en Wehrmacht-uniform og kommer seg i sikkerhet i en interneringsleir på Solørkanten. Men Milorg og hjennmestyrkene har et trumfess på hånden: De vet at Fehmer har en schåferhund som han er svært glad i. Den er nå tatt i forvaring ett eller annet sted. Det gjelder at de som avlytter telefonsamtalene mellom de tyske leirene er på vakt. Kanskje blir det snakk om en hund... Fehmer ringte virkelig om hunden, og ble arrestert. Han ble senere dømt til døden og henrettet.

7. mai - kl. 15.30 - står 5000 mann oppstilt på appellplassen på Grini. Alle stirrer mot kommandotarnet over hovedinngangen. De ser en ukjent mann gripe mikrofonen: «Jag år dr. Søderman från Stockholm, chef for de norska polistrupperna i Sverige. Jag ar kommit før at meddela Er att Norge åter är fritt!» Et øyeblikk står tiden stille, så løfter et jubelbrus seg fra rekkene på appellplassen. Det norske flagget går til topps over fengselsbygningen, de synger ja. vi elsker.

 


06.05.1940
Alle som vil selge eller bruke gassgeneratordrevne kjøretøyer må ha tillatelse av myndighetene, kunngjør Administrasjonsrådet. Slike biler blir i stigende grad tatt i bruk utover våren og sommeren.

06.05.1941
Britiske fly bomber igjen Sola og Forus flyplasser.

06.05.1943
Fra Nes på Romerike blir det meldt at tyver herjer i fjøsene der. Forleden natt ble en kvige hentet ut av et fjøs og kjørt bort på en lastebil, og i et annet fjøs var to kalver slaktet og fjernet.

06.05.1944
D/S Almora er på vei fra Narvik til Tyskland med en kislast da skipet blir, angrepet av fly på Hustadvika. Det kommer i brann, går på land sør for Kvitholmen og synker. Angrepet koster åtte av besetningen livet.

06.05.1945
På Hopseidet i Finnmark driver en tysk landgangspatrulje den norske vaktstyrken tilbake. Tyskerne kommer over seks sivilpersoner - fire fiskere og to unge gutter. Disse blir massakrert. På likene finner den norske vaktstyrken senere et trykt flyveblad, der okkupasjonsmakten i seks punkter redegjør for sin politikk gjennom de fem år i Norge. Flyvebladet forteller videre hva som venter den som «stiller seg imot» sine «beskyttere».

 

 

05.05.1940
Hegra festning overgir seg som den siste av de norske styrkene i Sør-Norge. Gå tilbake (neddenfor) og les mer den 03.05.1940

Utenriksminister
Koht og forsvarsminister Ljungberg kommer til London. De skal ha drøftelser med den britiske regjering om alliert hjelp til Norge. Deretter skal de til Paris.

05.05.1941
Syv personer blir drept da en mine eksploderer i Bergens skjærgård. Eksplosjonen skjedde da noen karer forsøkte å trekke minen opp på land.  En gutt som løp inn i et minefelt, ble alvorlig såret. I alt har hittil 47 mennesker, de fleste fiskere, mistet livet som følge av mineeksplosjoner.

05.05.1942
Dagens 70 Åringer
Ved høyere skoler som har eksamensrett blir alle mannlige artianere innkalt til
arbeidstjeneste (AT). De får eksamensvitnemål på grunnlag av standpunktkarakterer. Privatister skal gå opp til vanlig eksamen, antagelig i juni, opplyser departementet.
I alt skal 2300 mann innkalles til AT i vår. Men jordbruket mangler 14 000 faste arbeidere, 20 000 våronnfolk og 38000 til høstarbeidet.

Britiske styrker går i land i Vichy-fransk Madagaskar

05.05.1944
Myndighetene kan nå kreve avståelse av telefon «når det er nødvendig for å skaffe telefon til offentlig kontor eller tjenestemann». Dette fremgår av en ny lov som er offentlig gjort i Norsk Lovtidende.
Det har oppstått uro blant landets syklister etter at det er blitt kjent at en forordning om plikt til avståelse av motorkjøretøyer, mineralolje m.v også nevner sykler og sykkeldeler. I enkelte distrikter i Nord-Norge har okkupasjonsmakten tidligere rekvirert sykler.

Om morgenen gikk
Milorg-grupper over hele landet til aksjon mot Arbeidstjenestens kontorer. Det var Koordinasjonskomitéen som etter adskillig argumentering hadde tatt tilslutning til disse planene. I et møte senere på dagen giorde KK og Milorgs leder Jens Chr. Hauge opp status for aksjonen, og den var ikke altfor oppmuntrende. Fra sted etter sted var meldinger kommet om feilslag. Verst hadde det gått i Oslo. der man hadde hatt tre angrepsmål: AT's hovedkvarter i Hieronymus Heyerdahls gate. fylkingsarkivet for Akershus på Majorstuen og et kontor i Wergelandsveien. Alle disse var mislykket
I resten av landet var aksjoner virkelig gjennomført i Skien, Hønefoss, Ulefoss og Sarpsborg. Aksjonen på Hønefoss var særlig vellykket. Syv Milorg-karer presset vaskekona til å gi fra seg nøkkelen til kontorene. Da karene vel var inne, brøt de opp skuffene og tømte innholdet på gulvet. Så helte de bensin over og tente på ved hjelp av brannbomber.

05.05.1945
Om ettermiddagen talte
Quisling i radio - og talen gikk ut over høyttalerne som var stillet opp en rekke steder i byene. Quisling understreket at hans regjering ville bestrebe seg på å opprettholde ro og orden i landet. Borgerkrig måtte for enhver pris unngås! «Den nasjonale norske regjering er landets lovlige regjering. Inntil den er avløst av annen lovlig regjeringsmakt må den derfor adlydes.» Quisling forsikret at NS' væpnede avdelinger bare skulle fungere som et norsk ordensvern, og de sto under norsk kommando. Folk som samlet seg rundt høyttalerne, ristet smilende på hodet. Kunne han være så naiv og tro at han ville bli «avløst» på ordinær måte. Meget taler for at Quisling mente nettopp det. På et førermøte på Slottet samme dag ble det i fullt alvor drøftet forskjellige former for «myk» overgang til et fredsstyre. Et felles ordensvern av Hirden og Milorg var en slik mulighet, men møtedeltakerne kunne ikke bli enige om hvilke distinksjoner en slik styrke skulle ha.
Samme dag åpnet politiminister
Jonas Lie en frontkjemperutstilling i Handverkeren i Oslo. I sin tale poengterte også han at NS ikke ønsket borgerkrig, men han la til: «Men hvis de andre absolutt vil ha den, hvis de andre innleder den og vil den, så skal de finne oss beredt til å ta den.

Terboven vant ikke gehør for sine planer om å holde «Festung Norwegen» for en hver pris. General Bøhme ble beordret til å ta kommandoen over samtlige styrker i Norge, også flyvåpenet og marinen. Dagen etter at han var kommet tilbake fra Flensburg - 5. mai - utferdiget Bøhme en hemmelig dagsordre til sine nærmeste underordnede. Han understreket at Norge fortsatt skulle forsvares «mot ethvert fiendtlig angrep, om det kommer utenfra eller fra den norske motstandsbevegelse». Da det samme dag ble undertegnet en kapitulasjonsavtale for Nederland og Danmark, gikk Bøhme ut med en ny dagsordre: Det som hadde skjedd, forandret ikke tyskernes stilling i Norge. Bøhme avviste også med forakt et initiativ fra Sverige. Den tyske minister i Stockholm formidlet et forslag om at de tyske styrkene i Norge skulle kapitulere og så interneres i Sverige. Bøhme ble innkalt til et møte på grensen, men nektet å reise.

 

 

04.05.1940
I et opprop fra Knut Hamsun, gjengitt I flere aviser, heter det bl.a.; «Mordmenn, kast børsa og gå hjem. Tyskerne kjemper for os alle og knekker nå Englands tyranni mot os og alle nøitrale.» Oslo-avisene nekter å ta inn oppropet.

Daværende løytnant Håkon Kyllingmark går sammen med løytnant Eggen opp i deres Fokkermaskin over Gratangen. De blir angrepet av en Heinkel 111, prøver å komme unna, men blir truffet og flyet går i bakken Begge krabbet seg ut, halvt i svime, og kom seg frem til en norsk stilling - og derfra bar det til sykehus.

04.05.1942
Dagens 70 åring
Tre trøndere fra Kompani Linge går til aksjon mot en transformatorstasjon på Bårdshaug i Orkla. Stasjonen gir strøm til jernbanen som fører svovelkis og kobberkonsentrat fra Orkla gruver til Thamshavn. Bygningen brenner helt ned, men tyskerne setter inn damplokomotiver på banen.

Kjevik flyplass utenfor Krlstiansand og de tyske brakkene like i nærheten blir bombet.

04.05.1945
Eisenhowers hovedkvarter meddelte at alle tyske styrker i Danmark, Nederland og det nordvestlige Tyskland samt på Helgoland og Frisiske øyer hadde kapitulert.

Bergenserne har alt begynt å feire seieren. Store folkemasser samler seg om kvelden i sentrum, det synges og jubles, blendingspåbudet blir delvis neglisjert, og noen henter frem sine skjulte radioapparater og lar venner og bekjente høre på London. Det samme skjer i andre byer. 


Det tyske hotellskipet
«Black Watch» ble senket i Kilbotn sør for Harstad.

 

 

03.05.1940
I disse dager pågår kampene rundt Ingstekleiva fort/
Hegra Festning. I spissen Kaptein Holtermann. Vil du lære mer om Kaptein Holtermann og kampene. Sjekk denne linken, Hans Rotmos sang "Hegra festning"

03.05.1944
I Bergen er to gamle kjenninger av politiet dømt til fengselsstraff for bedrageri. Karene hadde solgt endel kritt og utgitt det for hvetemel for å få penger til brennevin, og flere personer hadde kjøpt «melet»,

Den gamle altertavlen i Vår Frelsers kirke er sammen med endel verdifulle altertavler fra andre Oslokirker evakuert til et sted nær hovedstaden, men skal senere flyttes til et sikrere sted.

03.05.1945
Det tyske sikkerhetspoliti har frigitt 1200 norske fanger - alle menn og kvinner under 18 år, alle menn over 55 år og alle kvinner over 50 år. Det dreier seg mest om fanger som har vært holdt som gisler eller som er arrestert for mindre forseelser.

 

 

02.05.1933

Adolf Hitler forbyr sosialistiske og uavhengige fagforeninger i Tyskland.

02.05.1940
Trefningen ved Os mellom tyske og norske styrker ender med norsk seier.

02.05.1942
Motorbåten Frøya fra
Shetlandsgjengen blir angrepet av tysk fly på vei til Sørøysund i Finnmark med agenter. Både fly og båt blir alvorlig skadet. Mannskapet fordeler seg på en livbåt og en flåte. Livbåten blir plukket opp av et britisk krigsskip etter fem døgn, flåten blir observert av tysk fly etter tolv døgn, og de ombord blir betraktet som krigsfanger og sendt til leir i Tyskland.

Den norske elementærflyveskoleh i «
Little Norway» i Canada flytter fra havneområdet i Toronto til Muskoka 175 km lenger nord, hvor en ny leir blir anlagt i idylliske omgivelser.

En norsk statspolitimann blir skutt og drept ved grensen da en politipatrulje skal anholde tre personer som er i ferd med å rømme til Sverige. Gjerningsmannen blir tatt. Som ytterligere straff arresterer norsk politi en rekke personer i Oslo og omegn «som gjennom sin innstilling og sitt undergravningsarbeide må anses ansvarlige denslags feige handlinger»

02.05.1945

Sovjetunionen kunngjør at Berlin har falt, og sovjetiske soldater heiser det røde flagget over Riksdagsbygningen i Berlin.

Tyske styrker i Italia overgir seg

Ved et kupp «bortførte»
Milorg flere tonn arkivmateriale fra Politi- og Justisdepartementet.


01.05.1940

De britiske styrkene trekker seg ut av Midt-Norge

Kong Haakon, kronprins Olav og regjeringen ankommer Tromsø

Hurtigruteskipet DS «Dronning Maud», som benyttes som hospitalskip, senkes av tyske fly ved Foldvik i Gratangen. 18 omkommer.

Quisling skriver brev til Hitler og ber om å få fortsette utbyggingen av NS. Partiet bør allerede nå få to plasser i Administrasjonsrådet (Justis- og politidepartementet og et propagandakontor). Og på lengre sikt er målet en regjering under Quislings ledelse.

01.05.1941
Til tross for påbudet om at 1. mai er arbeidsdag er flere av bedriftene i Oslo-området stengt. Tyskerne hadde tilbudt Landsorganisasjonen halv fridag, men LO hadde sagt nei. Flere tillitsmenn blir arrestert.

01.05.1942
Quisling undertegner en lov om skattefritak for gaver til partiet eller noen av deres støttespillere.

I en tale 1. mai sier Reichskommissar Terboven at det norske folk «har meget å takke Quisling og hans menn i NS for» - men det var alt han sa om dem. Hovedtemaet er «den germanske idé» og «den unge revolusjonære bevegelses verdensanskuelige gjennombrudd». Den nye tids slagord skulle nå være «Med Norge for Storgermania».

Tre firmaer i Oslo annonserer salg av appelsiner til folk som kan fremvise sykeattest. Med hjelp fra Medisinal-, direktoratet er det skaffet valuta.

1. mai 1942 lettet Vingtor fra Woodhaven for å fly til Norge på spesialoppdrag. To mann med et halvt tonn utstyr skulle landsettes nær Rørvik for å opprette en hemmelig radiostasjon der. Dikteren Nordahl Grieg var med på turen.

01.05.1943
Stalin erklærte i en tale i anledning 1. mai at den røde hær hadde befridd «hundrevis av byer og tusenvis av landsbyer, fra det tyske åk under vinterfelttoget 1942-43. Det slag som sovjetrusserne hadde rettet mot fienden, var for første gang blitt koordinert med de alliertes angrepsoperasjoner i vest.

 01.05.1945
Tysklands propagandaminister
Joseph Goebbels begår selvmord sammen med sin kone, etter først å ha forgiftet sine seks barn.

Storadmiral Karl Donitz, som Hitler i sitt testamente overraskende hadde utnevnt som sin etterfølger, uttalte i et radiobudskap at han først og fremst ville søke å hindre at det tyske folk ble utryddet av bolsjevikene. I bunkeren i Berlin tok Goebbels seg selv, sin kone og deres seks barn av dage.


Forsvarets Overkommando i London gir ordre til hjemmestyrkenes distriktssjefer om at de kommunistiske gruppene i Sabotørenes Landsforbund skal integreres i Milorg og gis våpen. De har nå lovet full lojalitet mot Hjemmefrontens Ledelse og regjeringen.

I Bergen har tyskerne gjort forberedelser til sprengning av kaier, gater, bygninger og militæranlegg. En sentral er opprettet på Fløyfjellet.

Ved Karasjok omkom 22 mann fra
Rikspolitiet i en mineeksplosjon.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar