Juni


30.06.1941

Vichy-Frankrike brøt de diplomatiske forbindelser med Sovjetunionen.

 

Ifølge en proklamasjon fra Terboven har Hitler gitt tillatelse til at det blir opprettet en særskilt norsk legion som skal kjempe på tysk side mot Sovjetunionen.

 

Patruljefartøyet Risør kommer til Torshavn på Færøyene, der søsterskipet Horten har ligget siden 18. juni. De to båtene blir straks satt inn i den krevende patrulje- og eskortetjeneste i fanrvannene rundt denne gamle norske øygruppen.

 

30.06.1942

Spissen av Rommåls armé befant seg nå bare 125 km fra Alexandria. Aldri tidligere hadde Suez vært så sterkt truet.

 

30.06.1944

Danskene går ut i folkestreik etter henrettelsen av åtte motstandsmenn.

 

Strafferammen for overtredelser av loven om svarthandel og snikhandel blir utvidet. Det kan til og med bli tale om dødsstraff når «den skyldige» har handlet «sedvanemessig og i ervervsøyemed» og «særdeles skjerpende omstendigheter foreligger). I slike tilfelle er strafferammen ellers minst 6 måneders fengsel og bøter inntil én million kroner.

 

 

29.06.1941

De tyske styrkene under Eduard Dietl innleder kampene på Murmanskfronten.

 

De norske frivillige til SS-regiment Nordland blir kastet inn i angrepet på Sovjet, over grensen fra Romania. Nordmennene er fordelt på en rekke forskjellige kompanier og batterier i regimentet. Flere faller under første angrepet på Tarnopol i Sovjet.

 

29.06.1944

En industrigruppe under Milorg hadde våren 1944 utarbeidet en liste over krigsviktige industrianlegg som kunne ødelegges ved sabotasje. Listen ble godkjent av London, og 29. Juni gikk Lingekarer med hjelp av Milorg-mannskaper til aksjon mot de to første mål på listen. Lysaker kemiske Fabrik og Verpen Svovelsyrefabrikk. Oslogjengens leder. Gunnar Sønsteby, tok selv seg av Lysaker sammen med Birger Rasmussen, mens Edvard Tallaksen ledet aksjonen mot Verpen. Ved Lysaker klarte de å ødelegge svovelsyre-anlegget uten at annet verdifullt maskinelt utstyr ble skadet. I Verpen ble arbeiderne ført inn i en hall mens sabotørene la sprengladninger på en katalysator og to tre meter høye ovner. Begge sabotasjeaksjonene var vellykkede, og viste fordelene med denne type aksjoner fremfor flyangrep.

 

 

28.06.1940

General Charles de Gaulle danner en fransk eksilregjering og anerkjennes av Storbritannia som leder av Det frie Frankrike

 

I Stavanger blir en tysk soldat stilt for krigsrett og dømt til 13 måneders fengsel og 30 riksmark i bot for råkjøring. Han hadde kjørt en lastebil med 50-60 kilometers fart enda han ikke hadde tillatelse til å bruke bilen, og turen endte i en vegg. En norsk krigsfange som satt ved siden av tyskeren, ble skadet.

 

28.06.1941

Finske tropper besatte Åland.

 

28.06.1943

D/S Dah Puh blir truffet av en torpedo mens hun ligger i havn i Muscat i Omanbukten for å losse stykkgods. En tysk ubåt er kommet helt inn til ankringsplassen. Eksplosjonen er voldsom; skipet deles nærmest i to og dekket sprenges opp. 90 mennesker befinner seg om bord. Femten mann av den indiske besetningen og 26 kulier omkommer. Skipets syv norske offiserer slipper uskadd fra eksplosjonen.

 

 

27.06.1940

Det opprettes grensesoner mot Sverige, og alle som oppholder seg eller skal reise inn i disse sonene, må være utstyrt med spesielle grenseboerbevis med bilde. Bare i Østerdalen må over 20000 mennesker skaffe seg slike bevis, og i Østfold og Akershus langt flere. Tiltaket må ses på bakgrunn av at en god del nordmenn dro over grensen til Sverige i ukene etter kapitulasjonen.

 

27.06.1941

Ungarn erklærte Sovjetunionen krig.

 

Britiske fly bomber Sør-Varanger, men gjør bare små skader.

 

27.06.1942

27. juni sendte Faglig Utvalg ut et opprop mot tvangsarbeide på de tyske militære anlegg. I oppropet heter det bla.: «Tusener av landsmenn utenfor landets grenser deltar i krigen med sitt liv som innsats.  Andre tusener deltar aktivt i den daglige kamp her hjemme. Nordmenn blir pint og plaget i fengsler og konsentrasjonsleirer. Skal vi være med på å befeste dette slaveri? Nei, la tyskerne utføre sitt krigsarbeide selv. Du som blir tatt ut til slikt arbeid: Nekt å reise!»

 

27.06.1944

Finnene rømte Björkö, og trakk seg tilbake på Aunus-néset. Finlands president, Risto H. Ryti, tok imot Tysklands tilbud om militær hjelp.

 

Sokneprest Arne Thu fra Vestby dør på Grini etter en straffeeksersis. Han var arrestert i februar 1942 for NS fiendtlig propaganda. 

 

 

26.06.1940

Den første tyske krigsrett i Oslo avsier dom over to norske statsborgere som har fornærmet tyske soldater, Den ene, en ung gutt, hadde utenfor KNA-hotellet høyt og tydelig sagt  «tyske Schweine» - han fikk seks måneders fengsel. Den andre, en Skipsmegler i 50 årsalderen, hadde brukt uttrykk som «gangstere» og «forbrytere» om tyske soldater. Han slapp med én måned. Begge hadde ifølge tyske utsagn vært beruset.

 

26.06.1941

Mesteparten av Nationaltheaterets styre arresteres etter å ha avvist et krav om lisens fra Quisling-regjeringen.

 

26.06.1942

Konsultativ statsråd Johan Ludwig Mowinckel søker avskjed. Det har lenge stått strid om Mowinckel: Han er blitt anklaget for en unnfallende holdning sommeren 1940, bl.a. ved å vise forståelse overfor forhandlingene med tyskerne. Mowinckel har akseptert en stilling innen Nortraship i New York.

 

26.06.1943

Det eksperimenteres stadig med frysning av grønnsaker – en metode som kan komme til å vise seg mer effektiv enn salting og tørking. Det er især de mange sorter blomkål som er gjenstand for eksperimentene, og hittil har resultatene vært gode.

 

26.06.1944

Bradleys l. armé skar over Cotentin-halvøya og tok Cherbourg.

 

 

25.06.1940

25. juni ble 25-30 mann arrestert av tysk politi i Bergen, gruppen hadde drevet etterretningsvirksomhet helt siden april. Tyskerne hadde skaffet seg god oversikt over gruppens aktivitet, ikke minst takket være en angiver som hadde deltatt i dens arbeide. For flere av de arresterte var siktelsen alvorlig: Spionasje. Tretten av dem ble sendt til Oslo for å stilles for krigsrett. Dommen ble avsagt 28. August: Tre dødsdommer, én fikk fem års fengsel, to frikjent. Dødsdommene ble senere omgjort til festningsarrest. Mye tydet på at tyskerne med denne saken \ille vise nordmennene hva de risikerte som henga seg til motstandsvirksomhet.

 

25.06.1941

Finland erklærer krig mot Sovjetunionen i det som kalles fortsettelseskrigen.

 

25.06.1943

Churchill og Roosevelt avsluttet en konferanse i Washington, der de ga Eisenhower i oppdrag å planlegge invasjonen i Sør-Italia snarest mulig, samtidig som de besluttet at landstigningen i Frankrike skulle bero til begynnelsen av mai 1944.

 

25.06.1944

Den tyske okkupasjonsmakten i Danmark innfører portforbud som svar på motstandsbevegelsens sabotasje.

 

1000 fly bombet tyskernes V1 –baser.

 

 

24.06.1941

Roosevelt forsikret at USA ville yte Sovjetunionen all mulig hjelp.

 

Slovakia, Tysklands lydige vasall siden 23. Mars 1939, gikk med I krigen på tysk side.

 

En forordning fra statsråd Axel Stang går ut på at idrettslag som ikke tillater sine medlemmer å drive aktiv idrett, kan oppløses og dets nettoformue tilfalle staten. Formuen skal forvaltes av den kommune hvor idrettslaget har sete.

 

24.06.1942

Sovjet-russerne innrømmet at de hadde måttet trekke seg tilbake til nye posisjoner på Kharkov-fronten.

 

En mann fra Kiberg i Finnmark er av en tysk krigsrett dømt til døden og skutt etter å ha hatt «ulovlig forbindeise med en fiendtlig stat».

 

Lensmannen i Brandbu har knepet 14 hjemmebrennere som hadde stjålet melasse fra forskjellige gårdsfjøs og brukt den som råstoff i produksjonen. 14 gårdsgutter er implisert. De hadde arbeidet i tre «kokelag», og det er beslaglagt tre apparater. En av de arresterte angav som grunn til at de var gått i gang med «kokingen», at de var svært misfornøyd med tildelingen på de «lovlige» brennevinskortene.

 

Den 24. Juni la det tyske lasteskipet Kerkplein til ved Fagerneskaia i Narvik. Ombord var det 900 jugoslaviske fanger. 1125 var blitt «lastet» om bord i Stettin i Polen, 224 var blitt satt i land i Trondheim for å sendes til konsentrasjonsleiren i Osen (en fange var død underveis). Fangene var svekket etter den lange reisen, de hadde fått lite mat. De ti kilometrene til leiren i Beisfjord bie derfor en stor påkjenning. Tyske og norske voktere drev fangekolonnen brutalt bortover den smale grusveien.

 

24.06.1944

Sigurd Emil Roll, amerikansk visekonsul i Oslo, blir lokket ut i en bil, kjørt til Holmenkollen og skutt av Gestapo. To ganger tidligere i løpet av okkupasjonen har han vært arrestert, første gang som gissel og for å ha hjulpet fanger.

 

En av Rjukan Dagblads abonnenter klager over at den to siders avisen ikke engang er stor nok til å pakke inn frokosten i. – Hertil har vi bare å bemerke at da får han spise mindre, så vil nok papiret strekke til, svarer bladets redaksjon.

 

SS-Skijegerbataljon Norge lå på Louhifronten, sør for Murmansk. 24. Juni angrep russerne på venstre fløy av frontavsnittet, der bataljonen var plassert. 150 mann var nettopp reist, de skulle avløses. Resten av styrken på støttepunktene Hasselmann og Kaprolat- 300 mann – ble omringet. De hadde bare én sjanse-å forsøke å slå seg gjennom. De to stillingene ble fullstendig utslettet av de russiske styrkene; hele denne delen av frontavsnittet ble rensket. Kampen varte ett døgn, og slutten ble beskrevet r slik av en av dem som var med: «Vi er 12 mann igjen, svarte, blodige. Ammunisjonen er nesten slutt. Gjennom trærne blinker Kapanessjøen, snaue 200 meter borte.

 

 

23.06.1941

Omkring 60 jøder arresteres i Oslo.

 

Nordgruppen under generalfeltmarskalk Wilhelm von Leeb avanserte hurtig gjennom Litauens åpne lende – med Leningrad som mål. Midtgruppen under generalfeltmarskalk Fedor von Bock støtte frem i retning av Minsk, Smolensk og Moskva. Sørgruppen under generalfeltmarskalk Gerd von Rundstedt satte kursen mot Kiev, Kharkov og oljefeltene i Kaukasia. Rumenske styrker rykket inn i Bessarabia.

 

Alle russiske statsborgere i Norge blir pålagt øyeblikkelig å melde seg for tyske myndigheter.

 

23.06.1942

Politi- og lensmannsfolkene har fått en ny oppgave: Å påse at det ikke arrangeres ulovlig dansemoro. 1 Ramnes overrasker lensmannen 100 mennesker som svinger seg i dansen, og mange av deltagernes navn blir notert.

 

23.06.1943

200 kvinnelige trikkekonduktører som erstatter den mannlige betjening som ble utkalt til arbeidsinnsats i skog- og jordbruk, klarer brasene, selv i den verste rushtiden

 

 

22.06.1940

Frankrike inngår våpenhvile med Tyskland. Landet deles i to, Tyskland okkuperer to tredjedeler og den gjenværende tredjedelen regjeres av det tyskvennlige Vichy-regimet

 

SS-Obergruppenführer Wilhelm Rediess blir utnevnt til øverste SS politisjef i Norge. Han etterfølger Fritz Weitzel, som ble utnevnt noen uker tidligere, men omkom under flyangrep i Düsseldorf.

 

22.06.1941

Tyskland invaderer Sovjetunionen.

 

USA okkuperer Island etter en avtale med den tidligere okkupanten, Storbritannia.

 

I Ålesund forsøker en folkemengde å stanse en fangetransport med 70 gisler. De blir drevet bort av soldater med bajonetter.

 

Samtidig med at nyheten om det tyske angrepet på Sovjetunionen går som en løpeild over landet, går tyskerne til aksjon mot de norske kommunister. De arresterer så mange av lederne som de kan få tak i. «Fredstilstanden» mellom tyskerne og Norges Kommunistiske parti er over.

 

22.06.1942

Hitler markerte erobringen av Tobruk ved å utnevne Rommel til generalfeltmarskalk. Storbritannia var overrasket og forferdet over festningens fall. «Alle venter utålmodig på en forklaring fra Auchlnleck,» skrev Daily Telegraph.

 

Tyskerne åpnet sin annen storoffensiv i Sovjetunionen.

 

Ministerpresident Quisling får svar på sitt brev av 9. Juni til Hitler, der han fremmet sine «hjertesaker»: fredsavtale, norsk selvstendighet, egne stridskrefter. Svaret er negativt; forandring i forholdet Norge- Tyskland var utelukket slik krigssituasjonen nå var. Quisling fortsetter likevel for fullt med å forberede rikstinget.

 

22.06.1944

Sovjet-russernes lenge ventede sommeroffensiv begynte på tre frontavsnitt: mellom Mogilev og Vitebsk, mellom Polotsk og Novorsjev og ved Pskov.

 

 

21.06.1940

Frankrike overgir seg til Tyskland

 

En polsk eksilregjering konstitueres i London

 

21.06.1942

Tyske styrker erobrer britenes siste brohode i Libya, havenbyen Tobruk

 

21.06.1942

Andre verdenskrig: En japansk ubåt angriper Fort Stevens i Oregon. Det er et av få angrep på det amerikanske fastlandet.

 

21.06.1945

Andre verdenskrig: slaget om Okinawa avsluttes

 

 

20.06.1940

20. juni ble Sjøforsvarets Overkommando opprettet i London, etter at kommanderende admiral var kommet fra Nord-Norge dagen før. Staben besto da av tre offiserer! Sjøforsvaret hadde til rådighet 13 fartøyer som var kommet over fra Norge pluss 2 motortorpedobåter (MTB) som ble levert fra britisk verft i mai.

 

Den svenske regjering går med på tyskernes krav om vare- og personferdsel gjennom Sverige. Tillatelsen gjelder spesielt for militært personell, i første rekke tenker man på soldater som skal hjem til Tyskland på permisjon. Svenskene begrunner sin avgjørelse med at krigen i Norge er slutt, og at tysk transitt derfor ikke lenger betraktes som nøytralitetsbrudd.

 

Alle norske krigsfanger og andre militære som ennå befinner seg på sykehus, i skoler eller lignende får beskjed om å innlevere innen 25. Juni – militært utstyr som har tilhørt norske og tyske falne og sårede. 

 

20.06.1942

Rommel innledet en ny fase ørkenkrigen ved å gå til angrep mot den egyptiske grensen.

 

I Mjøndalen er en lensmann og hans frue drept ved et sprengstoffattentat. Lensmannen hadde under en razzia noen måneder i forveien skutt en ung drammenser. Som represalie for drapet på lensmannen dømmer en tysk krigsrett ni unge studenter fra Oslo- og Drammensdistriktet til døden «for virksomhet til gunst for fienden» - som er den offisielle begrunnelse. En av dødsdommene blir omgjort til 5 års tukthus. 

 

 

19.06.1941

De tyske myndigheter forbyr i likhet med i 1940 St. Hans-bål. Det blir imidlertid gitt tillatelse til å ha St. Hans-bål på ca 100 steder, men da under oppsyn av NS-ungdommen og Hirden. Bålbrenning er bare tillatt i tiden fra kl. 22 til kl. 23.30.

 

19.06.1944

Om kvelden den 19. Juni lå to store tyske skip Monte Rosa på 13000 tonn og Moreo på 9000 tonn- ved Amerikalinjens kai i Oslo. Innlasting av soldater og tanks var i full gang. Under kaien hadde Linge-karene Max Manus og Gregers Gram ligget skjult i tre døgn – på en liten steinplattform, omgitt av digre rotter. De hadde gjort alt klart til å feste limpetene til skipssidene, og nå var det bare å vente. Med ett oppdaget de at 9000-tonneren ség fra kai – flere timer tidligere enn de hadde fått beskjed om. Det var for sent å gjøre noe med det. Men det viktigste angrepsmålet var fortsatt innen rekkevidde: Monte Rosa med 3000 mann og mengder av krigsmateriell om bord. Gregers Gram kom seg i gummibåten i en fart, padlet så raskt han kunne bort til skipssiden og begynte arbeidet. Det var nervepirrende minutter, over seg kunne han se tyske soldater ivrig opptatt med å studere livet på kaien. Da fire limpets var på plass ved Monte Rosas maskinrom, bar det tilbake til Max Manus, som skulle feste sine limpets I akter på skipet. Han kom bare halvveis før også Monte Rosa gled ut fra kaien. Det var ikke mer å gjøre; de to sabotørene som offisielt hadde drevet med rørleggerarbeide- viste frem sine falske passersedler og kom seg vekk fra havneområdet. Senere innløp det melding om at Monte Rosa var blitt skadet av en eksplosjon i Øresund, men skipet hadde klart å komme seg inn til Danmark.

 

 

18.06.1940

I en tale fra BBC i London oppfordret general Charles de Gaulle sine landsmenn til å fortsette kampen fra England sammen med britiske tropper.

 

Den 18. Juni ble det i et direktiv fra den tyske overkommando (OKW) på ny innskjerpet hvor viktige anleggsarbeidene i Norge var for krigens videre gang. Ja, fortsterkningene i Norge ble betegnet som bent frem «krigsavgjørende».

 

18.06.1944

Russiske fly retter et større angrep, mot Kirkenes og en tysk konvoi i Varangerfjorden. Ifølge tyske oppgaver er 67 fly skutt ned. Vardø er også angrepet av fly, og der er bl.a. sykehuset rammet.

 

 

17.06.1888

Heinz Guderian, tysk general (d. 1954) blir født

 

17.06.1940

Sovjetunionen invaderer Estland og Latvia

 

17.06.1944

Allierte styrker erobrer Elba.

 

 

16.06.1941

På grunn av antityske og anti-NS demonstrasjoner i Askim har Kirke og undervisningsdepartementet bestemt at Askim gymnasium skal nedlegges fra og med skoleårets slutt.

 

 16.06.1942

I Vardal og Snertingdal har ordførerne måttet utstede forbud mot plukking av tyttebærlyng. Lyngen er populær som teerstatning, og folk har drevet plukking i stor stil.

 

16.06.1944

Karl Rasmussen, dør under avhør av Gestapo (f. 1916)

 

Den rakettdrevne, fjernstyrte bomben V1 (Vergeltungswaffe 1), Hitlers nye langdistansevåpen, ble utskutt mot Sør-England og Londons byområde fra baser i Nord-Frankrike.

 

Tre revolvermenn, hvorav en i Politiuniform, stopper en personbil tilhørende Strømmens Værksted i Strømsveien, og forsvinner med 55000kroner. ’

 

Ministerpresidenten sender ut en  «Lov om styret i landsdeler som avskjæres fra forbindelse med sentraladministrasjonen». Den tillegger midlertidig fylkesføreren i området «den myndighet som Ministerpresidenten og departementet har». Fylkesføreren skal imidlertid ikke ha lovgivningsmyndighet.

 

 

15.06.1940

Sovjetunionen invaderer Litauen

 

Politiet i Oslo har utferdiget i alt 40 mulktforelegg for overtredelse av blendingsforskriftene. Det blir ilagt bot på opptil 100 kroner for slike forseelser. Ved utgangen av juni var 350 bergensere mulktert for dårlig blending.

 

15.06.1942

På ny utsettes Vardø for flyangrep. Tre sivile blir drept, seks hus ødelagt og 33 betydelig skadet.

 

 

14.06.1940

Tyskland erobrer Paris

 

Ordenspolitiet i Oslo og andre byer i Norge har fått nye uniformer med grågrønn farge, og svart slips.

 

14. juni holdt kronprins Olav en tale over London Radio. Han henvendte seg til de tusener av unge gutter som hadde rømt til skogs i Norge for å unndra seg innkalling  til arbeidstjenesten eller til «arbeidsinnsats». Kronprinsen advarte dem på det  sterkeste mot å søke kamp med tyskerne eller foreta sprengninger bare for å få utløp for sin virketrang. Han understreket at det ikke sto noen organisasjon klar til å hjelpe dem, de måtte klare seg selv ved å søke arbeide hos bøndene eller slå seg sammen i lag i skauen. 

 

 

13.06.1940

Aftenposten kunngjør at den innfører en egen annonserubrikk for «Byttehandel». De første dagene er det bare få annonser under denne spalten, men i løpet av et par uker vokser omfanget. Eksempler fra de første dager: «Ved ønskes byttet i billig byhest, gjerne m.feil. Bm. Vedkjøring.» «B-klarinett byttes i brukt herresykkel.» «Nydelig pekingeser med 1. Pr. foreldre byttes i varer, mat eller klær.»

 

13.06.1943

Et Mosquito jagerbombefly fra den norske sx 333 skvadronen ført av løytnant Knut Skavhaugen, er på oppklaringstokt over norskekysten da de oppdager en tysk Dornier flybåt på havnen i Haugesund. Mosquitoen stuper, og den tyske flybåten står i flammer. Dette er første seier med de nye Mosquitof ly som skvadronen har fått.

 

I Holmestrand foregår den militære utdannelsen av den nye SS-Vaktbataljon Norge. SS-mennene vil bli satt til å bevokte fanger som arbeider på anlegg, og de vil også sikre viktige bedrifter mot sabotasjeforsøk.

 

13.06.1944

Statsrådene Irgens og Blehr er gått Utav NS-regjeringen. Alf L Wisth har overtatt ledelsen av Næringsdepartementet. Sjøfartsdepartementet opphører som eget departement.

 

Den 13. Juni satte tyskerne i gang en av de største aksjoner mot norske motstandssentra under hele krigen. Styrker fra det tyske og norske sikkerhetspoliti, fra Wehrmacht og Waffen SS skulle stenge av og gjennomsøke mesteparten av Valdres fra Etnedal i sør til Østre Slidre og Espedalen i nord. Tallet på mannskaper som var med, svinger i rapportene fra 800 til 4000. Formålet med aksjonen var først og fremst å få tak i kommunistpartiets sentralledelse med Peder Furubotn i spissen, tidligere hadde han sluppet ut av garnet flere ganger.

 

 

12.06.1940

Tyske avdelinger krysser Seine på flere steder. Den franske regjering flyktet til Bordeaux.

 

To dager etter Italias krigserklæring senker en italiensk ubåt M/T Orkanger i Middelhavet. De fleste av mannskapet kom i livbåter, men fem omkom. Et par dager etter senker en annen ubåt James Stove, men etter å ha gitt varsel, og alle mann ble berget. 

 

12.06.1941

Ifølge en kunngjøring fra politimesteren i Kristiansand er Mandal med Halse og Harkmark erklært som sperret sone, og det blir forbudt å reise dit uten spesiell tillatelse.

 

Av en kunngjøring ira Justisdepartementet fremgår det at arbeidstagere som melder seg til tjeneste i Norges SS, skal være garantert mot oppsigelse. De har også krav på full lønn fra sin arbeidsgiver under fraværet uten at dette blir kompensert.

 

Den 12. Juni ble det nye kvinnefengselet på Ila i Østre Bærum (utenfor Oslo) tatt bruk som fangeleir under navnet polizeihäflingslager Grini. Den første kontingenten av fanger ble overfort fra Ånebyleiren i Hakadal. Det var i alt 115 som flyttet inn; de fleste var gisler fra Svolvær, som var tatt etter engelskmennenes raid 4. Mars.

 

12.06.1944

De alliertes brohoder på Normandie-kysten dannet nå en sammenhengende front på 95 km, som stadig ble utvidet i dybden. Styrkene til generalfeltmarskalk Rommel, som ledet de tyske operasjoner, foretok resolutte og til dels voldsomme motangrep.

 

 

11.06.1940
Storslaget mellom kanalkysten og Meuse hardnet til. Tyskerne meldte at de hadde omringet store franske styrker.

11.06.1941
D/s Havtor går alene i ballast fra Reykjavik da den et døgn til havs blir truffet av en torpedo i maskinrommet. Maskinrommet blir fylt med vann, lugarer smadret, men båten synker ikke. En livbåt med 14 overlevende er satt på vannet, da ubåten kommer opp og senker Havtor med kanonen. Livbåten blir først oppdaget da den er inne ved Islands kyst. Seks mann omkommer, blant dem matros Ole Lorentzen, som tidligere hadde overlevet torpederingen av. Hird og dernest av Beduin.

11.06.1943
Heinrich Himmler beordrer likvidasjon av alle innbyggere i samtlige polske ghettoer.

Grieg-jubileet vil bli feiret også ved en rekke tilstelninger i Berlin og Wien, får NTB opplyst.

11.06.1944
Det tyske sikkerhetspoliti sender rapport til Reichskommissariatet otm at Quislings registrering av mannskaper til arbeidsmobilisering harslåt fullstendig feil. Tyskerne ser dette som en sak som ikke angår dem, bare det norske Stapo.

Eiendommen til lensmann Haarstad på Etterstad blir omringet av 15- 20 mann fra sikkerhetspolitiet. De stormer inn og arresterer etterretn ningsagenten Sverre Narvesen som med sin radiosender hadde virket flere steder i Oslo-området. Narvesen blir henrettet på Trandum 31. oktober.

En major i Det sivile luftvern blir skutt og drept i oppgangen til sin bolig i Oslo.


10.06.1940
Fredsavtalen med tyskerne 10. juni 1940

De siste norske styrkene i Norge
kapitulerer

Kl. 17.45 steg Benito Mussolini ut på balkongen i Palazzo Venezia i Roma og forkynte for 150 000 mennesker på plassen foran bygningen at Italia var gått med i krigen på Tysklands side.

I natt gikk Kongen, Kronprinsen og regjeringen i land i Greenock, vest for Glasgow. Herfra fortsatte de reisen i et ekstratog som var stilt til disposisjon. Da toget sent på kvelden rullet inn på Euston Station, sto kong George på perrongen for å møte sin onkel og fetter. Sammen kjørte de til Buckingham Palace, der de landflyktige gjester fra Norge skulle bo den første tiden. Regjeringen måtte foreløpig ta inn på et hotell like i nærheten av legasjonen.

Italia erklærer krig mot Frankrike og Storbritannia.

Canada erklærer krig mot Italia.

10.06.1941
Tyske styrker utsletter landsbyen
Lidice i Tsjekkoslovakia som hevn etter likvideringen av Heydrich. 198 menn drepes, 282 kvinner og barn sendes i konsentrasjonsleirer

Churchill uttalte i Underhuset at de britiske operasjoner i Irak og Syria var svar på tyske infiltrasjoner som truet forsvaret av Nildalen og Suezkanalen.

10.06.1942
To sovjetiske underoffiserer som er tatt til fange av tyskerne, vedgår at de har opptrådt som kannibaler. De var kommet til Norge sammen med tre agenter for å drive spionasje. Da matsituasjonen ble prekær, hadde de drept de tre agentene og spist dem. Nå har de vært til. Nå har de vært til "forhør" i form av en pressekonferanse. Saken slås stort opp, men vekker neppe særlig tiltro blant folk flest.

10.06.1943
I Veidirektøren gir beskjed om at alminnelige utfartsreiser ikke tillates i tidsrommet 10.-16. juni. Utstedte tillatelser for slike reiser i pinsen er ugyldige.


09.06.1940
Ved midnatt den 9. juni opphørte alle kamper i Nord-Norge. Samme natt dro en av avdelingssjefene i Forsvarets overkommando til Trondheim for å forhandle om betingelsene. Om ettermiddagen ble undertegnet et dokument hvor det fastslås at de norske landstridskrefter i Nord-Norge nedlegger våpnene. Om ettermiddagen 9. juni sendte Tromsø kringkasting ut proklamasjonen som regjeringen hadde vedtatt den 7. juni. Der slo regjeringen fast at den ikke oppga kampen for å gjenvinne Norges selvstentdighet. «Tvert imot. - de vil holde frem med den utenfor landets grenser.» «Vi er bestemte på å sette alle våre krefter, vårt liv og alt vi eier inn for Norges sak.»


 

 

08.06.1940

De britiske, franske og polske styrkene i Nord-Norge trekker seg ut av landet

General Dietls tropper gjeninntar Narvik etter at allierte tropper trekker seg ut av Norge.

 

08.06.1941

Britiske og frie franske styrker går inn i Vichy-fransk kontrollert Syria.

 

08.06.1944

Oslo-gjengen slo til igjen 8. Juni, denne gangen hos forsikringsselskapet Norske f olk i Grensen 17. Det var annet forsøk, og nå lyktes det. Målet var å ødelegge en maskin av samme type som den som ble uskadeliggjort hos Watson & Co. 19. Mai. Sabotørene krøp over taket til nabohuset og kom seg ved hjelp av falske nøkler frem til spiserommet som lå rett over kontoret med maskinen. Der la de en kuffert med 13 kilo sprengstoff, utløste tenningsmekanismen og forsvant samme vei de var kommet. Eksplosjonen skadet maskinen betydelig. 

 

 

07.06.1940

Andre verdenskrig: Kong Haakon VII, kronprins Olav og den norske regjeringen forlater Tromsø, og drar i eksil til London.

 

I Skottland overføres vel 550 norske rekrutter og vernepliktige – mest sjøfolk og hvalfangere – til en nyopprettet militærleir ved Dumfries. Denne skotske byen blir den første tiden et sentrum for det norske landforsvarets virksomhet på britisk jord.

 

07.06.1941

Andre verdenskrig: Kong Haakon VII og kongefamilien vender tilbake til Oslo fra sitt eksil i London.

 

07.06.1943

Hovedmennene i tyveriet av rasjoneringsmerker ved forsyningsnevnden i Fredrikstad er blitt idømt fengsel i to år og seks måneder og tap av Statsborgerlige rettigheter i 10 år.

 

 

06.06.1940
Enkelte hoteller og restauranter begynner å servere uskrellede poteter til middagen. Noen gjester klager til ledelsen, men «såpass patriotiske bør folk være at de kan skrelle sine poteter selv,» sier torvinspektøren.

06.06.1942
Slaget ved Midway: Amerikansks seier ved Midway får avgjørende betydning for krigen i Stillehavet

06.06.1944
D-Dagen: Frigjøringen av Vest-Europa innledes under kodenavnet
Operasjon Overlord, og begynner med ilandsettingen av 155 000 allierte soldater på strendene i Normandie i Frankrike.
Hvorfor ikke ta en kikk på "Redd menig Ryan" eller "Band of brothers" bare for å ha nevnt to gode filmer.


 

 

05.06.1940
Regjeringen i statsråd vedtar å flytte sitt sete til Storbritannia

Adolf Hitler proklamerte at det i hele Tyskland skulle flagges i åtte døgn og ringes med klokkene i tre dager som en hyldest til soldatene i det seierrike Wehrmacht-felttoget i vest. Samme dag åpnet general Fedor von Bock den store tyske offensiv mot «Weygand-linjen» (fra Abbeville til Maginotlinjen). På dette tidspunkt - da siste akt i slaget om Frankrike var begynt- hadde tyskerne alt satt halvparten av landets forsvarsstyrke ut av spill.

05.06.1942
I statsråd i London blir det bestemt at vernepliktsalderen skal heves fra 37 til 55 år for personell i Storbritannia. I krigens tre siste år omfattet utskrivlingen i Storbritannia dermed 37 årsklasser (18-55).

Den britiske regjering uttrykker ønske om å få spesialtrente soldater også fra de norske styrker inn i sine Commandotropper for spesielle oppdrag. Den norske regjering svarer at man i prinsippet er enig i dette, men at rekrutteringsforholdene for tiden er så vanskelige at saken må utsettes.

NS' folkedomstol har dømt 21 personer til fra f ire til ni måneders fengsel for fremstilling og distribusjon av «hemmelige» aviser.

05.06.1943
Minister Blehr bestemmer at alle som har gjort fronttjeneste, vil få tildelt tilleggskort for tobakk.

05.06.1944
En invasjonsarmada som telte 700 krigsskip og 2727 transportskip gjorde seg klar til å seile fra engelske havner. På grunn av dårlig vær ble operasjonen utsatt ett døgn. 



04.06.1867
Carl Gustaf Mannerheim, finsk offiser og politiker (d. 1951) blir født

04.06.1940
De siste krigsfanger fra Bergensdistriktet og fra Stavangerområdet blir satt fri. I Bergen har fangene vært internert ombord på hurtigruteskipene Leda og Jupiter. Dette gjaldt menige. Offiserer kan ikke frigis før de undertegner erklæringen om at de ikke på ny skal gripe til våpen mot Tyskland.

04.06.1941
I Den norske 6000-tonneren Sysla, som var hjelpeskip for slagskipet Bismarck, blir senket av britiske kryssere etter at slagskipet er gått ned. Et annet tidligere norsk hjelpeskip, Kongsfjord, 4000 tonn, blir senket av egen besetning for ikke å falle i britenes hender.

04.06.1942
Hitler besøkte den finske marskalk Mannerheim på hans 75-årsdag og overrakte ham Storkorset av den tyske Ørneordenen.

04.06.1943
To Stavanger-gutter som forleden fant en luftverngranat, la den på et bål. To andre gutter kom til og forklarte hvor farlig granaten var. Da en av guttene prøvde å pirke den bort fra bålet, eksploderte den. Alle guttene måtte bringes til sykehuset, og her døde en av dem.

04.06.1944
Allierte styrker inntar Roma.


03.06.1940
Evakueringen av allierte tropper fra
Dunkerque er ferdig. Over 335.000 britiske, franske og belgiske soldater ble reddet.

03.06.1941
Slaget ved Midway innledes

En mann fra Tysfjord som hadde drevet med hjemmebrenning, var av politiet ilagt en bot på 2000 kroner. Mannen nekter å vedta boten, med den begrunnelse at produktet var blitt mislykket.

03.06.1942
3. juni kom en livbåt med seks mann til land i Port Blair på Andamanøyene, i 88 døgn hadde de seilt mot nordvest etter at D/S Woolgar var blitt bombet i senk uten for sørkysten av java. De var: 1. styrmann Birger Olsson, 2. styrmann Roald Daler, 3. styrmann Einar Eide, 1. maskinist Jaan Svads, 2. maskinist Jens Limkjær, kanoner Denis Whitehouse (britisk). Limkjær døde fjorten dager senere av dysenteri og overanstrengelse. For de fem som var igjen, ble strabasene i livbåten bare innledningen til japansk fangenskap. De ble sittende internert til oktober 1945.


02.06.1940
Narvik bombes av 23 fly og hele bydelen på Oscarsborgsiden brenner ned. Britiske jagere skjøt ned syv tyske fly. I Narvik kommune mister 35 sivile livet under felttoget, 188 bygninger ble ødelagt og 704 skadet.

02.06.1942
I Vardø blir tre hus totalskadet og 42 andre sterkt skadet under et flyangrep- To sivilpersoner mister livet og to blir såret.

02.06.1944
De allierte nedkjempet forsvaret av Valmontone-Velletri-linjen. Mens kanonene tordnet nær Romas porter, rettet paven en appell til de krigf øren - de om å redde byen fra ødeleggelse.


01.06.1780
Carl von Clausewitz, prøyssisk militær tenker og general (d. 1831) blir født

01.06.1940
På stranden ved Dunkerque vokste køene av britiske, franske og belgiske soldater som ventet på å bli reddet ombord i fartøyene som skulle bringe dem over Kanalen. Tyskernes bombefly og langtrekkende artilleri forstyrret stadig evakueringen.

Reichskommissar Terboven holder tale for SS- og politistyrker. Han avslutter slik: «Det tyske folk rekker frem, ærlig og oppriktig og uten forbehold, en åpen hånd til det norske folk, og er parat til kameratslig samarbeide på grunnlag av gjensidig aktelse.»

01.06.1941
Britiske styrker erobrer Bagdad i Irak

01.06.1961
Adolf Eichmann, tysk nazistisk embetsmann (f. 1906) dør (henrettes)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar