Juli


31.07.1940

Etter krav fra de tyske myndigheter nedlegger Administrasjonsrådet forbud mot flagging, opptog eller demonstrasjoner den 3. august – på Kongens fødselsdag. Kravet fra tysk side skyldes nok delvis Kongens negative svar på presidentskapets henvendelse om abdikasjon. Etter en del diskusjon om kunngjøringens ordlyd, godtar tyskerne at den begynner slik: «For å unngå demonstrasjoner har Administrasjonsrådet bestemt.»

 

En NSB-oversikt over krigsskadene på Statsbanenes faste og rullende materiell viser bl.a. at 32 jernbanevogner, to elektriske lokomotiver og ett damplokomotiv til en samlet verdi av ca 4,5 millioner kroner er ødelagt.

 

31.07.1941

Den endelige løsning: I Tyskland får SS-offiseren Reinhard Heydrich ordre om å planlegge «den endelige løsning på det jødiske problem».

 

Fra ”Dagbok fra ghettoen i Warszawa” Mary Berg

… slike scener ses ganske sjelden i Siennagaten, men i nærheten av Grzybowska er gatene fulle av uthungrede mennesker som kommer til Jøderådet for å få hjelp. Det er mengder av nesten nakne barn som har mistet foreldrene sine, og som sitter på gaten i bare filler. Kroppene deres er grusomt av avmagrede, og bena synes gjennom den pergamentaktige, gule huden. Dette er første stadium av skjørbuk. I siste stadium av denne forferdelige sykdommen blir de små kroppene oppblåste og dekket med betente sår. Noen av disse barna vrir seg og stønner, fordi de har mistet tærne sine. De ser ikke ut som mennesker lenger, de er mer som aper enn barn. De trygler ikke lenger om brød, men om døden.

 

31.07.1942

Tyskerne opplyste at de hadde rykket frem over Don på en front av 250 km. Stalin forbød den røde hær å trekke seg lenger tilbake.

 

Den norske jagerskvadronen 332 kommer i kamp. De 12 Spitfire-flyene drar innover franskekysten. Åtte av flyene lander to timer senere og kan fortelle om tre nedskutte tyske fly – men fire av flyene er savnet. Senere kommer beskjed om at to av flyverne er havnet i krigsfangenskap, mens Svein Nygaard og storsvømmeren Olaf Tandberg er skutt ned.

 

31.07.1943

De syv tilfangetatte fra Solund (se 27. juli 1943) henrettes på Ulven ved Bergen

 

31.07.1944

I Normandie rykket de allierte vest- og sørover på en 80 km bred front.

 

200 mann fra den norske reservepolitileiren Ekersta i Sverige sender et skriv til regjeringen i London. De ber om at det straks settes i gang forberedelser til å sende hjem alle nordmenn i Sverige som har fått militærutdannelse. Hvis dette skulle reise problemer av politisk eller praktisk art, bør man undersøke mulighetene for å sette opp norske avdelinger i Sovjet.

 

 

30.07.1940

Natt til tirsdag slapp britiske fly vel 30 bomber over Heidelberg, og angrepet anrettet store branner. Heidelberg hadde status som åpen by og var derfor ikke utrustet med luftvernartilleri.

 

30.07.1941

Polske og sovjet-russiske representanter undertegnet en avtale som gjorde slutt på de tysk-sovjetiske traktater av august og september 1939 om territoriale endringer i Polen. Traktatene gikk i hovedsaken ut på at Sovjetunionen og Tyskland skulle dele mesteparten av Polen mellom seg.

 

Britiske fly fra hangarskip bomber tyske skip på havnen i Kirkenes.

 

Utdelingen av koks begynner i Oslo. Hver husstand får tildelt fem hektoliter, men det er forbudt å begynne å bruke den før 15. desember.

 

30.07.1942

Etter å ha utvidet sine brohoder sør for Don, rettet tyskerne sin offensiv mot bl.a. oljefeltene i Kaukasus. Det meldtes at tyske tropper hadde brutt jernbanen Krasnodar-Stalingrad ved Salsk, 200 km sørøst for Rostov.

 

Alle slags varer som helt eller delvis består av kobber, tinn, bly, nikkel eller legeringer av disse metaller skal avleveres av produsenter, importører og forhandlere av slike varer til Norges Metallsentral. Erstatning blir ydet etter skjønn. Hensikten er å danne en reserve for samfunnsviktig norsk industri, blir det opplyst.

 

30.07.1943

Carl Berner og Hans P. Thorne vant den reguleringskonkurransen som Bergen kommune utskrev i 1941 med henblikk på gjenreisningen av Nordneshalvøya, som delvis ble lagt i ruiner under et engelsk flyangrep i begynnelsen av krigen. Det kom inn 59 utkast til konkurransen.

 

30.07.1944

Den 30. juli 1944 skrev Norges representant ved det internasjonale Røde Kors i Geneve til legasjonen i Stockholm at ”Det kan vel også være et spørsmål om ikke en leir som Stutthof nu er eller snart må bli evakuert.” Det kunne være gode grunner til å stille dette spørsmålet ut fra krigens utvikling. Les mer om foranledningen til foran-nevnte her.

 

30.07.1945

Japanske krigsskip senker USS «Indianapolis»

 

30.07.1976

Sverre Løberg, norsk motstandsmann og stortingsrepresentant (Ap) (f. 1905) dør.

 

 

29.07.1030

Olav den hellige, Norges konge i perioden 1015-1028 (falt i slaget ved Stiklestad, f. 995)

 

29.07.1913

Erich Priebke, tysk SS-offiser blir født

 

29.07.1917

Rochus Misch, tysk SS-soldat blir født

 

29.071940

Krigens hittil største luftslag fant sted over Dover. RAF meldte at det hadde skutt ned 17 av de ca 100 tyske fly som deltok i slaget, og at bare ett britisk fly var gått tapt.

 

Det svenske utenriksdepartement avviser protestene fra norsk og britisk side mot den tyske transittfarten. Man kan ikke se at vedtaket om å tillate transitt egentlig er til skade for Norge. Dessuten må et lands nøytralitetspolitikk være avhengig av de «möjligheter som stå till buds».

 

29.07.1941

Ifølge en forordning fra Landbruksdepartementet blir det forbudt å plukke ville bær som ikke er modne. Tyttebær kan plukkes når minst tre fjerdeparter av overflaten er rød. Ordførerne i de enkelte kommuner skal i samråd med jordstyret bestemme når plukking kan starte. Bærplukkere som klarer et visst minstekvantum, 25 kg, blir tildelt en ekstrarasjon av spisesjokolade.

 

Fra ”Dagbok fra ghettoen i Warszawa” Mary Berg

Tyfusepidemien raser. I går var det flere enn 200 som døde av denne sykdommen. Legene slår ut med armene i fortvilelse. Det finnes ingen medisiner, og alle sykehusene er overfylte. Det blir stadig satt inn nye senger på avdelingene og i korridorene, men dette løser ikke problemet, og antallet syke stiger daglig.

For noen dager siden, i Lesznogaten, så jeg en far bære en nokså stor gutt i armene sine. Både far og sønn var kledd i laser. Ansiktet til den unge pasienten glødet, og han snakket vilt i ørske. Da mannen nærmet seg hjørnet av Lesznogaten og Zelaznagaten, stoppet han nølende foran porten til sykehuset. Han ble stående der en stund, han spekulerte tilsynelatende over hva han skulle gjøre. Til slutt la den stakkars mannen den syke sønnen ned på trappen til sykehuskontoret og trakk seg flere skritt tilbake. Den utmattede gutten vred seg i krampetrekninger og stønnet tungt. Plutselig kom det en sykesøster i hvitt forkle ut og ga seg til å irettesette den sorgtunge faren, som stod med senket hode og gråt utrøstelig. Etter en stund la jeg merke til at den syke gutten hadde sluttet å vri seg, som om han hadde sovnet. Øynene var lukket, og et uttrykk av fredfylt tilfredshet hadde spredd seg over ansiktet hans.   

 

29.07.1942

29. juli slo Gestapo til med omfattende arrestasjoner av Milorgledere i Drammen, Kongsberg, Horten. Notodden, og også i Oslo. Turen var kommet til Østlandet.

Arrestasjonsbølgen kom i kjølvannet av at «Store-Tor» fra Kompani Linge var blitt tatt i mai i Drammen. Gestapo hadde da fått tak i en liste over hans kontakter. «Store-Tor» var blitt peilet inn på grunn av Tælavåg-tragedien. Der var hans telegrafist fra SOE blitt tatt. 

 

 

28.07.1941

Et tysk fly observerer seilbåten Good Hope fra Arendal med kurs for Nordsjøen. Fem timer senere når en forpostbåt frem og tar Good Hope på slep til Kristiansand. Her blir seks unge menn fra Arendals-distriktet overlatt til Gestapo. De blir stilt for krigsrett og fem av dem blir dømt til døden. Fire henrettes ved nakkeskudd på Håøya. En blir halshugget i Berlin. Den sjette overlevde krigen, men døde kort etter på grunn av skader og påkjenninger i dødsleirene.

 

28.07.1942

For arbeid med den illegale avisen ”Jøssingen” blir blant flere Karl A Bergsaker. Arrestert 28.juli 1942. Han satt på Grini til freden i 1945. Les mer om Jøssingen på Wikipedia.

 

28.07.1943

Engelske og amerikanske flyvere bombarderer Hamburg og dreper på få timer minst 50 000 mennesker.

 

28.07.1944

Bradleys storangrep i Saint Loområdet tvang Rommel til å forskyve sin vestflanke sørover.

 

 

27.07.1941

Japanske tropper okkuperer fransk Indo-Kina.

 

Rett etter midnatt 27. juli gikk et skip med slukkede lanterner ut av den mørklagte havnen i Dakar i Fransk Vest Afrika. Det var M/S Lidvard, som sammen med tlere andre norske skip hadde ligget innesperret siden Frankrikes kapitulasjon vel ett år tidligere. Lidvard gled nå over nettsperringen ved havneinnløpet. Propellen gikk klar av stålwiren – og skipet var igjen i rom sjø. Nå gjaldt det å legge flest mulig sjømil mellom seg selv og eventuelle forfølgere.

 

M/T Høeg Hood stevner inn på havnen i Gibraltar med et gapend hull i skipssiden etter en torpedo. Hun er siste ankomne av en konvoi på seks skip (fire norske, ett dansk og ett britisk) som kommer fra Malta. Strekningen de har tilbakelagt regnes for å være en av de farligste, bl.a. på grunn av fiendens nesten totale herredømme i luften. At «Operation Substance» er gjennomført med så godt resultat, skyldes også glimrende innsats av flyverne fra hangarskipet Ark Royal, som kastet seg inn i heftige luftkamper for å avlede fiendens oppmerksomhet fra konvoien.

 

27.07.1943

Mannskapet på en norsk MTBer som ligger i skjul i ved land i Solund blir overrasket og nedkjempet. Syv tas til fange.

 

 

26.07.1940

I flere byer har det vært tendens til hamstring av tekstilvarer og skotøy. I Trondheim har skotøy og manufaktur allerede vært rasjonert siden mai, men rykter om en forestående tekstilrasjonering på landsbasis blir dementert. I bransjekretser er det imidlertid en kjent sak at lagrene av visse varer. For eksempel bomullstøyer, er svært beskjedne, og produsentene får pålegg om å blande cellull i ull- og bomullsgarn. Cellullen skal man få fra Tyskland.

 

26.07.1941

I visse deler av Bergen innfører de tyske myndigheter etter ordre fra Terboven, som oppholder seg i byen, forbud mot offentlig dans. Foranledningen er et par episoder utenfor danselokaler hvor det oppsto demonstrasjoner og slagsmål mellom norske ungdommer og tyske soldater! Mange ungdommer ble arrestert, og noen ble dømt til flere års tukthus, som skulle sones i Tyskland.

 

D/s Inga I i konvoi fra Oban til Gibralter blir torpedert og går ned på to minutter. Alle mann blir liggende i sjøen og klamrer seg til flåter og vrakrester inntil et eskortefartøy kom til. Tre mann var savnet.

 

 26.07.1942

I Norge kunngjøres det i kirkene at Den norske kirken har brutt med Quisling-staten og heretter står under ledelse av Den midlertidige kirkeledelse

 

Samtlige formuesverdier tilhørende Magasinet – For Alle er inndratt av Staten, ifølge en beslutning fra ministerpresidenten. Årsaken er at bladet har drevet «folkefiendtlig og statsfiendtlig virksomhet».

 

26.07.1943

Åtte tyske divisjoner som var stasjonert i Frankrike og Sør-Tyskland, fikk ordre om å besette alle pass i Alpene mellom Italia, Tyskland og Frankrike. Badoglio rakk ikke å forhindre at de tyske tropper under Rommel sikret seg kontrollen over alle veier som førte til Nord-ltalia.

 

26.07.1944

26. juli mottok Milorgs sentralledelse (SL) følgende beskjed fra Forsvarets Overkomraando (FO) i London; Bensin og olje nå mål av meget høy prioritet. Fra nå av bør derfor bensin og olje angripes såvel lagret som under transport ved enhver anledning.» SL Svarte allerede samme dag: «Aksjoner forberedes gjennomført i størst mulig utstrekning.»

 

 

25.07.1940

25. juli ble en hektisk dag i farvannene ved Dover, hvor de to norske motortorpedobåtene MTB S og MTB h var stasjonert som en «subdivision» av den britiske 11. MTB-flotilje. I juli begynte det å gå konvoier vestover fra Themsen til Bristolkanalen (CW) og tilbake østover (CE). Det var en uhyre risikabel operasjon, rett under nesen på tyske fly og kanonbatterier på franskekysten, og MTB-ene fikk snart sin fulle hyre med å berge overlevende fra synkende og brennende skip i konvoiene.

 

25.07.1941

Regjeringen har – etter en god del vanskeligheter – fått anskaffet to Lockhead-Lodestar fly, som skal settes i rute mellom England og Sverige. Behovet for slik transport er imidlertid stort, så regjeringen setter seg i sving for å få tak i ytterligere to fly.

 

25.07.1942

Ifølge en norsk-britisk avtale skal det britiske flyselskapet BOAC overta den norske flyruten Stockholm- Skottland. Det britiske selskap overtar de norske flyene, bærer alle utgifter, men lar norske myndigheter disponere 50% av alle plasser på BOACs Stockholmsrute.

 

25.07.1943

Med 19 mot 7 stemmer vedtok Storrådet at Mussolini skulle be kong Viktor Emanuel III å overta kommandoen over Italias væpnede styrker. Etter audiens hos kongen ble han arrestert og erstattet av marskalk Badoglio som regjeringssjef.

 

 

24.07.1940

11 Stavanger har 15 av byens 30 bakerier fått en streng advarsel fordi de har bakt undervektig brød.

 

24.07.1941

Sønnene til en av englandsfarerne under krigen har funnet fiskebåten deres far flyktet med intakt i Skottland (24.07.1941), 70 år etter at den ankom. Nå skal båten føres tilbake til Norge og stilles ut på museum. Les mer i Aftenposten

 

24.07.1942

For annen gang tok tyskerne Rostov.

 

24.07.1943

Amerikanske B-17 bomber Norsk Hydros anlegg på Herøya og ubåtbasen i Trondheim.

 

Operasjon Gomorrah: Kontinuerlig områdebombing av Hamburg innledes. Når den avsluttes etter flere måneder, vil 30 000 innbyggere av byen være døde

 

Havnebyene Marsala og Trapani på Vest-Sicilia ble meldt å være i de alliertes besittelse.

 

24.07.1944

Amerikanerne gikk i land på Tinian i Marianene uten å møte større motstand.

 

Det meldtes at amerikanske tropper hadde nådd Pisa.

 

Konjevs og Rokossovskijs styrker rykket inn i Lublin, som snart ble sete for den Moskva-dirigerte, polske frigjøringskomité.

 

 

23.07.1940

Politiet gjør oppmerksom på at epleslang vil bli behandlet like strengt som vanlig tyveri fra hus. Men privat avstraffelse, som enkelte hadde tattj til orde for, kan ikke godtas, med mindre det dreier seg om «nødverge».

 

23.07.1943

En Hamar-dame som ved halv firetiden om natten stilte seg opp i polkøen i Strandgata i Hamar, syntes oppriktig synd på dem som hadde stått der siden klokken 1. Hun tilbød seg – mot å få beholde sin plass i køen – å koke kaffe til dem, og et par timer senere innfant hun seg med to kaffekjeler med duftende surrogat, varme kopper, knekkebrød og ekte sukkerbiter. Serveringen var gratis. Snakk om at noen ble populær, skriver Hamar Stiftstidende.

 

23.07.1944

Sovjetiske styrker befrir konsentrasjonsleiren Majdanek.

 

22.07.2012- Dagens historiske tilbakeblikk.

 

22.07.1940

Folk utover landet vil få refundert utgifter de har hatt til kost og losji for evakuerte personer i dagene etter 9. April, fremgår det av et rundskriv. Refusjonen vil bli utbetalt av de evakuertes hjemstavnskommune.

 

22.07.1941

Sovjet-russiske styrker avviste finsk-tyske forsøk på å avskjære Murmansk-banen, praktisk talt det eneste forbindelsesleddet mellom Sovjetunionen og vestmaktene. (Denne truselen resulterte senere – 28. November samme år – i en note til Finland fra den britiske regjeringen, som ikke lenger kunne godta den finske påstand om at landet utelukkende utkjempet en forsvarskrig.)

 

22.07.1942

Den systematiske deporteringen av jøder fra ghettoen i Wazawa starter.

 

Japanske styrker gikk i land på nordøstkysten av Ny Guinea for å prøve å erobre Port Moresby.

 

22.07.1943

General Pattons styrker erobret Palermo.

 

 

21.07.1940

De nyvalgte nasjonalforsamlinger i Estland, Latvia og Litauen innførte en ny forfatning etter sovjetisk mønster og ba om å få slutte seg til Sovjetunionen som «selvstendige» sosialistiske sovjetrepublikker.

 

Bergenskes Iris og Lyra drar ut fra Glasgow med 120 nordmenn om bord. De skal til Toronto i Canada, hvor det arbeides med å få opprettet en treningsleir for Flyvåpenet. Vel fremme tar de inn på forlegningen Lakeside Home på en øy utenfor Torontos havnebasseng, i nærheten av Island Airport. Der ble også etablert rekruttskole for frivillige som Strømmet til fra alle kanter av verden.

 

Reichskommissar Terboven kommer tilbake til Oslo fra Tyskland. Han forteller sine medarbeidere resultatet av reisen: Føreren har godkjent hans forslag til Riksrådsordning, men Terboven har på den annen side fått beskjed om at Quisling skal gjeninnsettes som leder av Nasjonal Samling.

 

21.07.1941

Den første norske operative jagerskvadron-331 (N)- blir etablert ved RAF-stasjonen Catterick i Midt-England. Skvadronen blir satt opp med Hurricane-fly, flyverne selv hadde nok håpet på Spitfire. Den første gruppen besto av flyvere fra Norge som hadde fått en finpuss i Canada. Skvadronen blir satt opp med to sveiter under «flight commanders» John Nordmo og dansken Kaj Birksted.

 

Motortankeren Ida Knudsen er på vei mot Gibraltar med 13000 tonn brenselolje da den blir rammet av torpedo i pumperommet. Fire mann omkommer da livbåtene blir satt på vannet. Straks etter blir skipet sendt til bunns av to nye torpedoer. To av båtene kom inn til Las Palmas, en til Agadir.

 

21.07.1942

Fra tre kanter angrep tyskerne Rostov, som sto i brann. Lenger nord nærmet tyske tropper seg Don-avsnittet vest for Stalingrad.

 

Alle frontkjemperes familier vil i følge en kunngjøring få 14 dagers gratis landopphold i sommer.

 

21. juli ble Germanske SS Norge opprettet. Denne organisasjonen skulle likesom Norges SS arbeide for Det storgermanske riket med Adolf Hitler som forer for alle germanere. Alle fra Norges SS ble derfor automatisk tatt opp.

 

21.07.1943

Sosialdepartementet har gitt bedriftene tillatelse til å yte et ekstra tilskudd – utenom feriegodtgjørelsen – til arbeidere og funksjonærer som har helsefarlig arbeide, eller som har vært rammet av sykdom eller skader og derfor trenger et rekreasjonsopphold for å bli fullt restituert. Politiet vil god. Kjenne søknader om reisetillatelse for ansatte som har ordnet sitt ferieopphold gjennom Feriekontoret.

 

21.07.1944

Slaget ved Guam starter.

 

 

20.07.1943

Sovjet-russerne meldte at de hadde sikret seg overgang over Donets.

 

20. juli godkjente regjeringen i London en norsk/britisk avtale om sivil-administrasjon og jurisdiksjon på norsk område «under dettes befrielse ved en alliert ekspedisjonsstyrke under en britisk øverstkommanderende». Avtalen var resultatet av tre måneders forhandlinger med britene.

 

«En som er glad i fisk» skriver: «Vi er et gammelt ektepar som hadde gris i fjor og derfor fikk inndratt kjøttkortet. Etter bestemmelsene for den nye fiskerasjonering får de som ikke har kjøttkort, heller ikke fiskekort, så vi blir jo henvist til å spise bare salt middagsmat. Dette finner vi urettferdig.»

 

20.07.1944

En tidsinnstilt bombe – inntullet i en dokumentmappe – eksploderte kl. 12.42 i et konferanserom hvor Hitler og 18 av hans nærmeste militære medarbeidere var samlet. Hitler slapp uskadd fra attentatet, og dermed brøt offiserskomplottet mot ham sammen. (Siden 1943 hadde en gruppe Wehrmacht-offiserer gjort flere forsøk på å likvidere ham.) Hovedmannen bak sammensvergelsen, oberst Klaus von Stauffenberg, og flere av hans medsammensvorne ble henrettet – og andre begikk selvmord.

 

Vinmonopolet innfører en ny salgsordning – nå selges de mer ettertraktede varer bare på torsdager. Det fører til at køene på andre ukedager blir mindre. Politiet forbyr folk å stille seg kø før kl. 7 om morgenen. Et par ganger griper Oslo-politiet inn mot ”torsdagskøene” foran utsalgene. De som blir anholdt, mister kjøpekortet for seks måneder.

 

 

19.07.1940

Den tyske kommandant i Tromsø kunngjør at det heretter er forbudt å lytte på radiosendinger fra engelske stasjoner (også de sendinger som går ut på tysk og norsk) i alle offentlige lokaler – kafeer, gjestgiverier etc. – i Tromsø og omegn. Overtredelse av forbudet vil føre til at vedkommende lokale blir stengt. I Bergen hadde de tyske militære myndighetene allerede i april forlangt at alle høyttalere skulle fjernes fra restauranter og offentlige lokaler, men kontrollen med at de faktisk ble fjernet var relativt lempelig.

 

19.07.1941

Tyskerne gikk over Dnestr.

 

Følgende kunngjøring står i avisene: «Forhenværende statsminister Nygaardsvolds appell om solidaritet med det hårdt kjempende finske folk vil bli gjentatt i Kringkastingens programpost «Mikrofonen var med», som begynner kl. 19.15.» Nygaardsvolds uttalelse var tatt opp på lydbånd under en journalistbankett i mars 1940 – altså ved slutten av finnenes «vinterkrig» mot Sovjet.

 

19.07.1942

Roma bombes av de allierte for første gang

 

D/s Port Antonio befinner seg rett vest av Havana da hun får en torpedo midtskips. Skipet brekker i bunnen, danner en gigantisk V og synker på to minutter. Kapteinen og tolv av besetningen er drept. Elleve overlevende greier å komme seg opp i en livbåt. To dager senere kommer de til Santa Lucia.

 

19.07.1943

I et møte med Mussolini i Feltre i norddelen av Veneto-provinsen lovet Hitler all nødvendig støtte til Italia, der den øverste forsvarsledelsen og førende politikere nå forsøkte å overtale II Duce til å forhandle med de allierte om våpenhvile. Hitler krevet at Italia skulle holde ut og at Mussolini skulle kvitte seg med urostiftere. Da Mussolini kom tilbake til Roma, ga han etter for politisk press og innkalte det fascistiske Storrådet, som ikke hadde hatt noe møte Siden 1939. Amerikanske fly bombet Roma i to og en halv time.

 

Etter det NTB erfarer, har Næringsdepartementet bestemt at syke som får rasjonerte matvarer på grunnlag av legeattest, skal få fratrukket merker på sitt tobakk-kort.

 

19.07.1944

«19. Juli 1944. Besetning nr. 9,330. Skvadron skal være i luften kl. 1745. Operasjonsområde omtrent 60 nautiske mil vest for Lofoten,» beretter skipperen. Mye tydet på at vi så langt nord kunne vente oss litt av hvert, og etter tre år på skvadronen uten et glimt av en ubåt, skulle jeg personlig gjerne ha litt «action». Vi flyr i fem og en halv time uten at det skjer noe. Men så melder radaroperatøren kontakt rett på babord. 18 mil unna. Jeg dreier av i retning mot kontakten, og vi nærmer oss forsiktig inne i skyene. Det gjelder å komme overraskende på fartøyet, for en Sunderland er en stor og langsom skyteskive, og selv ubåtene er nå utstyrt med tungt luftvernskyts. Vi holder stadig radarkontakten, og dukker fort ned for å prøve å få øye på målet. Får først et glimt på omtrent 3 1/2 mils avstand, stiger opp i skyene igjen og gjør alt klart til angrep. Så stuper vi ned – og der er den! Ubåt i overflatestilling med full fart mot norskekysten. Nå har de sett oss og åpner ild med alt de har av skyts – og vi svarer med mitraljøsene i baugen. Så er vi rett over båten i 50 fots høyde og lar alle seks bombene gå med ett sekunds mellomrom. Akterskytteren observerer og fotograferer. Det ser bra ut.» På grunnlag av fotoene erklærte Coastal Command senere at ubåten var senket. En slik bekreftelse var ellers ikke lett å få.

 

 

18.07.1940

Det første tilfelle av falskneri i forbindelse med utdeling av rasjoneringskort blir oppdaget i Drammen, En person oppga falsk navn og fikk urettmessig utlevert 10 fettkort. Det ble oppdaget da den rettmessige innehaver av navnet kom for å hente sine kort. Dette førte til skjerpet kontroll ved utleveringen.

 

18.07.1941

Sovjetunionen og Tsjekkoslovakia sluttet en pakt om gjensidig støtte i krigen.

 

18. juli ble utenriksminister Trygve Lie kalt til sin britiske kollega Anthony Eden. Denne meddelte ham at britene håpet a få i stand en britisk-russisk ekspedisjon mot Svalbard, selvfølgelig med samtykke fra den norske regjering.

Trygve Lie støttet ideen om en aksjon på Svalbard, men pa visse vilkår. For det første burde nordmenn delta i ekspedisjonen, for det annet måtte Sovjetregjeringen godkjenne den norske regjeringen – de diplomatiske forbindelsene mellom de to land hadde vært brutt siden 8. Mai.

Forslag om aksjon mot Svalbard var for øvrig et beskjedent resultat av langt videre planer som Churchill og Stalin hadde brevvekslet om. Sovjet ville ha avlastning for presset av de tyske hærstyrker, og en alliert landsetning i Nord-Norge syntes da som gunstig alternativ. De militære sjefer vendte imidlertid tommelen ned: De allierte hadde ennå ikke de nødvendige ressurser for en alliert landgang i Nord-Norge.

 

Av 180 drosjer i Oslo drives nå 66 med karbid, fem med ved og 19 med trekull.    

 

18.07.1942

Verdens første jetdrevne operative jagerfly, Messerschmitt Me 262 tok til vingene.

 

18.07.1943

Aksetropper rømte Agrigento på Sicilias sørkyst.

 

18.07.1944

Voldsom bombing – utført av over to tusen fly innledet og ledsaget Montgomerys angrep øst for Orne og sørøst for Caen. (Bombingen ble betegnet som historiens mest konsentrerte flyangrep.) Montgomerys styrker greide å bryte gjennom de tyske linjer og ut i åpent lende. Tropper under general Omar N. Bradley, sjefen for de amerikanske invasjonsstyrker i Normandie, stormet Saint Lo, hvor det oppsto heftige gatekampen.

 

18. juli henvendte Hjemmefrontens Ledelse seg til landets lensmenn i et opprop. HL tok for seg den situasjon som var oppstått da «tusenvis av gutter i mobiliseringsalder» rømte for å slippe å bli utskrevet til arbeidstjeneste. Parolen om at befolkningen skulle hjelpe guttene gjaldt også lensmennene. De av dem som i sin tid hadde sluttet seg til NS for «å hjelpe og beskytte sine landsmenn», hadde nå en mulighet til å vise at det var hold i den forklaringen.

Det het videre: «Pa vegne av del norske folk krever Hjemmefrontens Ledelse at lensmennene nekter enhver medvirkning til forfølgelse av vår ungdom. Den lensmann som tar feil av hvem det er som er Norges eneste lovlige myndigheter og hans rettmessige overordnede, får gjøre seg klar til å ta følgene. Kampen er gått inn i sin siste fase, og hjemmefronten viker ikke tilbake for å bruke de kraftigste midler i denne strid, hvor hele folkets fremtid står på spill.»

 

18. juli ble det inngått en overenskomst mellom Karl Marthinsen, lederen av sikkerhetspolitiet, og riksfullmektigen for arbeidsinnsatsen, Astrup. Den gjaldt de personer som unnlot å møte til arbeidsinnsats og deres familier. Ett av punktene i overenskomsten omhandlet rasjoneringskortene. Utleveringen kunne begrenses eller stoppes for folk som ikke fulgte myndighetenes forordninger.

 

 

17.07.1941

En frisør i Ofoten slår opp følgende plakat: «På grunn av prispolitiets inngripen i mine lørdagspriser, som nu er blitt ulovlige, men ikke ublue, holdes salongen stengt hver lørdag i månedene juli og august.»

 

Milorgs råd fikk svar, datert 17. Juli, på sin «opprørsrapport» av 10. Juni. Britene sa klart fra at man var lite begeistret for det man oppfattet som en «passiv» holdning hos Milorg-ledelsen, som på daværende stadium av krigen ikke ønsket våpen og var sterkt imot sabotasjer, de gikk forsiktig frem med organiseringen. Dette kunne puste nytt liv til kontroversen med SOE (Special Operations Executive), som hele tiden hadde stått for en mer aktiv krigføring, med d sabotasje og aksjoner.

 

17.07.1942

Tyskerne meldte at de hadde gått over jernbanelinjen fra Donets-området til Stalingrad og omringet store styrker under fremrykningen

 

Rundt kl. 22 lyder skuddsalver i fangeleiren i Beisfjord. Gruppe etter gruppe av fanger blir ført bort til en stor grav. Så blir de meiet ned. 283 fanger blir drept i løpet av natten. Resten av fangene flyttes til en leir på Bjørnefjell.

 

17.07.1943

Fra Sicilia meldtes at et enormt slag var i gang på Catania-sletten. 500 amerikanske bombefly foretok et dagangrep på Napoli,

 

 

16.07.1941

Smolensk falt, til tross for seig sovjet-russisk motstand, og likeledes Polotsk ved øvre Divina.

 

16.07.1942

Det stjeles fra potet- og grønnsak-’ parsellene i flere byer. Forholdene er verre enn i fjor. Mange steder vil det nå bli etablert vakthold ved parsellene om natten. I Trondheim rettes det i en avisannonse skarpe advarsler til potettyvene.

 

16.07.1943

Mens D/S Bjørkhaug ligger fortøyet ved kai i Alger og laster bl.a italienske og tyske landminer som | angivelig skulle være ufarlige, inntreffer en eksplosjon som blåser bort hele forskipet og forårsaker flere eksplosjoner og branner i havneområdet. Ca 1000 mennesker – de fleste arabiske dokkarbeidere – blir drept. Av skipets besetning omkommer kapteinen og tre andre nordmenn, samt tre briter, én danske og én sovjet-russer.

 

M/S Ransæter av Oslo går på en mine utenfor Prestmåsøy, nord for Bodø. Forliset koster fem mennesker livet – fire av besetningen og skipsførerens 13-årige datter. Ulykken burde ha vært unngått; skipsføreren hadde forhørt seg ved havnekontoret i Bodø om eventuelle minebelter. Han fikk et ubrukbart kart, og ingen nevnte noe minebelte vestover fra Prestmåsøy.

 

16.07.1944

Sovjet-russerne tok festningsbyen Grodno i det nordlige Polen.

 

 

15.07.1940

Den norske legasjon i Stockholm overleverer en protest til den svenske regjering mot at man har gitt tyskerne tillatelse til transitt. Det blir på ny understreket at Norge fortsatt er i krig med Tyskland. Også den britiske regjering protesterer mot det svenske vedtaket.

 

Den 15. Juli dro den første ”Nordsjøbuss” over på sin «jomfrutur». Baten var en ny 35 fots fiskeskøyte, Traust, som gikk i rutefart hver helg med arbeidere til og fru Bergen. Eierne, brødrene Hilmar og Gerhard Langøy fra Mastrevik nord for Bergen, ble spurt om de kunne føre to mann til Shetland. De syntes ikke de kunne si nei, men sa de måtte være tilbake tidsnok til å ga inn i ruta lordag morgen. De reiste en tirsdag. Båten deres var så ny at de hadde ikke fatt montert lensepumpe og kompass. Overfarten var vanskelig. Da distansen var gått ut, kom et britisk fly sirklende over. Nordmennene skrev SHETLAND med store bokstaver på en fokk og la den utover dekk. Flyet rettet ut og viste dem kursen. Slik kom de frem. De var tilbake i ruten lørdag morgen.

 

15.07.1941

27 prester som er medlemmer av eller sympatiserer med NS, offentliggjør et opprop til det norske folk om å Stå samlet, for kirke og kristentro, mot bolsjevismen. Oppropet er et ledd i NS’ propaganda for å få Den norske kirke til å gå aktivt inn i «kampen mot bolsjevismen» og dermed støtte vervingen av norsk ungdom.

 

Hærens overkommando bestemmer at en del norske soldater skal utdannes som fallskjermtropper, og det blir satt i gang kurser. Ved seks kurs, hvert av fjorten dagers varighet, blir det utdannet 75 befal og menige i løpet av 1941. De skulle senere danne stammen i det norske fallskjermkompani. Dessuten blir en større del av brigadens personell for øvrig også gitt elementær fallskjermutdannelse, og det samme gjaldt krigsskolens kadetter.

 

Den tyske Ortskommandant på Kongsvinger innfører «alminnelig utgangsforbud» mellom kl. 20.00 og kl 05.00. Det skal gjelde i fjorten dager. Forbudet begrunnes med de uroligheter som oppsto under kst. Statsråd Riisnæs’ tale den 13., da «engelskvennlige elementer» ved hjelp av «motvillige tilrop» hindret interesserte fra å besøke møtet. Senere utviklet det seg til tyskfiendtlige demonstrasjoner, som «satte den offentlige ro og sikkerhet i fare»; bl.a. ble to ungdomsførere for NS utsatt for trusler.

 

15.07.1942

Den illegale presse i Stavanger rulles opp ved razziaer. 70-80 personer blir arrestert.

 

Det blir delt ut en særskilt rasjon på tre kilo syltesukker pr. husstandsmedlem – halvparten fra 1. August og resten fra 20. August.

 

 

14.07.1940

I en tale som ble kringkastet til Imperiet og Amerika sa Churchill blant annet: «De land som er blitt slått ned, har på forhånd vært forgiftet innenfra. Hvorledes skal man ellers kunne forstå det som hendte Frankrike, den franske hær, det franske folk og dets ledende menn? Men her på vår øy er vi i god form, og vår moral er god. Vi vil forsvare hver by og hver landsby.

 

Hitler ga stabssjefene plutselig ordre om å påskynde forberedeisene til operasjon «Sjøløve», planen om invasjon i England.

 

14.07.1941

Den 14. Juli kunngjorde de tyske myndigheter at kontakten med fagorganisasjonen, som inntil da hadde skjedd fra Reichskommissarens kontor, nå skulle overtas av et Arbeidsdirektorat under Sosialdepartementet. Del

 

14.07.1942

Arbeidere som har to-tre tilleggskort for brød og mel vil iflg. Meddelelse fra forsyningsmyndighetene bli tildelt et arbeidstilleggskort for kjøtt. Ekstrarasjonen blir fastsatt til 200 gram rent kjøtt eller kjøttdeig, eller 300 gram kjøttpølser pr. uke.

 

14.07.1943

Ifølge en italiensk melding hadde de allierte erobret kystlinjen fra Licata til Augusta.

 

I Syv personer som drakk tresprit ved en konfirmasjonsfest på Helgøy i Troms sist helg, er avgått ved døden, og ytterligere 75 er bragt til sykehus. Selskapet besto av 200 mennesker, og så å si alle deltagerne i festen ble forgiftet av trespriten.

 

Busstrafikken skal reguleres. Det trenges ikke reisetillatelse på lokalstrekninger under 25 km. Bare tjenestereiser for stat, kommune og parti, yrkes- og forretningsreiser av livsviktig betydning, tvingende familieanliggender, samt transport av pasienter til lege og sykehus gir grunnlag for reisetillatelse.

  

 

13.07.1940

400 personer i Elverum søker hjelpekomitéen om støtte. 70 familier er husløse.

 

Vel 2000 eiendommer i Bergen har fått skader ved krigshandlinger. Noen er totalt ødelagt.

 

13.07.1941

 Vichy-regjeringens styrker i Syria overga seg til britene.

 

13.07.1942

Tyskerne erklærte at de hadde nedkjempet de sovjet-russiske  styrker som var omringet sørvest for Rsjev.

 

13.07.1943

Britiske og kanadiske tropper erobret Florida og Ragusa vest for Siracusa samt Augusta nord for Siracusa.

 

Rasjoneringen av fersk fisk vil sannsynligvis tre i kraft 2. eller 9. August. Fristen for inntegning av faste kunder i butikkene er utløpt.

 

13.07.1944

Marskalk Ivan D. Tsjernakovskijs armé nedkjempet garnisonen i den tidligere litauiske hovedstaden Vilnius 

 

 

12.07.1940

Regjeringen i London mottar telegram fra legasjonen i Stockholm hvor bl.a. statsrådene Mowinckel og Frihagen ber Kongen akseptere et interimsstyre i Norge, helst med Kronprinsen som leder. En slik ordning vil ikke endre Kongehusets stilling. Holdningen til de to statsråder skaper sterk kritikk i London.

 

Hittil er det opprettet 22 leirer for den frivillige arbeidstjeneste på Østlandet, mens 27 fordeler seg på Sørlandet, Vestlandet og Trøndelag.

 

12.07.1941

Det meldes om en ny form for «byttehandel» som senere skulle bli meget populær. Byfolk som kom ut på landet fikk tilbud om egg, grønnsaker og bær mot å hjelpefil med luking. Dette var strengt tatt en omgåelse av rasjoneringsforskriftene.

 

12.07.1943

Tyskerne innleder operasjon MitternachtsonneVarangerhalvøya, en storstilt jakt på norske partisaner sendt inn fra Sovjetunionen. Tre partisaner blir drept, tre som var drevet på flukt blir senere tatt og drept. For lokalbefolkningen fortsatte dramaet. Da partisanene nå var enten drept eller flyktet, sto deres hjelpere blant lokalbefolkningen for tur. En bølge av arrestasjoner veltet over hele Varangerhalvøya. Den skulle ikke legge seg før nærmere jul.

Etter langvarige forhør – til dels med brutal tortur- ble de arresterte fra ra Berlevåg og Persfjorden stilt for krigsrett 17. August i Bjørnevatn. Elleve mann fikk dødsdommer, to kvinner og en mann langvarige tukthusstraffer i Tyskland.

Dødsdommene skulle eksekveres allerede neste morgen. Det ble en makaber forestilling, uten sidestykke i norsk okkupasjonshistorie: De dødsdømte måtte grave sine egne graver. En tysk offiser syntes arbeidet gikk for tregt, og spyttet en av dem midt i ansiktet. Fangen reagerte spontant, hevet spaden og drepte tyskeren med ett slag. Tyskerne tok hevn etter prinsippet «øye for øye. Tann for tann»: De elleve ble én etter én slått i hjel med spader.

 

12.07.1944

Potetene er strengt rasjonert. På sykehusene i Oslo blir det nå utdelt én potet pr pasient pr. dag.  

 

 

11.07.1940

Pétain undertegnet en ny forfatning for Frankrike som ga ham diktatorisk makt og dermed opphevet republikken. Han utnevnte seg selv til sjef for «Den franske stat» og utpekte visestatsminister Pierre Laval til sin stedfortreder. President Albert Lebrun gikk av og overdro alle sine fullmakter til Henri Pétain.

 

Myndighetene oppfordrer skolene til å gi elevene «bærferie» slik at de kan bidra til å sikre vinterforsyningen. Senere ble det besluttet å opprette et kriselager av skogsbær på en halv million kilo. Bærene skulle konserveres og lagres ute i distriktene.

 

Plikten til å anmelde berget strandgods til myndighetene blir nå skjerpet. Meldeplikten gjelder spesielt militært materiell, sprengstoff og redskaper. Unnlatelse av melding vil bli Straffet ved tysk krigsrett.

 

Den 11. til 21. juli var Reichskommissar Terboven igjen i Berlin. Man vet lite om de samtaler han førte, men resultatet er kjent: Hitler selv underkjente hans forsøk på å forvise Quisling.

Vidkun Quisling var blitt «tvangssendt til Berlin 5. juli. Men han manglet ikke mektige forbundsfeller i den tyske rikshovedstad. Bade partiets sjefsideolog, Reichsleiter Rosenberg, og storadmiral Raeder gikk i bresjen for NS’ fører, ut fra i forskjellige politiske motiver.

 

11.07.1942

Ni nordmenn fra Mandal er av tysk krigsrett dømt til tukthusstraffer på fra ett til to år og lengre fengselsstraffer for ulovlig omgang med krigsfanger

 

Landego, den ene av Telegrafverkets to kabelbåter, går på en mine i Kasfjorden vest for Harstad. Syv av den norske besetningen på fjorten og to av de fire tyskerne som befant seg om bord, omkommer. Man kan undre seg over at tyskerne kunne finne på å legge kabel tvers gjennom et minefelt.

 

 

10.07.1940

Regjeringen i London mottar et brev fra fem fremtredende nordmenn i England, hvor de sterkt understreker at Norge nå er alliert med Storbritannia og at myndighetene sammen med britene må gjøre sitt ytterste i kampen mot Tyskland. Brevet blir oppfattet som en kritikk mot utenriksminister Koht, som mange hevder ikke er positiv nok overfor et nært samarbeid med britiske staber og myndigheter.

 

10.07.1941

Tyskerne og deres forbundsfeller meldte at de langs hele fronten fra Østersjøen til Svartehavet hadde nådd frem til den linjen de kalte Stalinlinjen, som i alt vesentlig fulgte elver og myrdrag på strekningen fra Peipus over Orsja, Gomel, Kiev og Uman til Nikolajev. Dobbeltslaget ved Bialystok-Minsk var avsluttet med en tysk triumf som «Frankfurter Zeitung» tilla verdenshistorisk betydning.

 

Reichskommissaren fortalte Biskop Berggrav at det var kommet ordre fra Berlin om at alle norske kirkeklokker skulle nedtas og samles for å smeltes om til bruk for krigsformål. Terboven beklaget selv dette. Han hadde frarådet aksjonen, men nå var ordren der. Berggrav ga uttrykk for at dette ville gjøre et uhyggelig inntrykk på folket, «saærlig fordi det samtidig rår beskjed om avsettelsen av to biskoper og fem prester». Klokkeinnsamlingen kokte bort i kålen.

 

10.07.1942

Britiske tropper gikk til angrep på den nordlige sektoren av El Alamein-fronten.

 

1943

Allierte styrker under kom på Sicilia – dermed var slaget om Europa på Sicilia – dermed var slaget om Europa begynt, het det i et budskap fra generalen. Invasjonsf låten besto av 2000 fartøyer, og nesten 1000 jagerfly understøttet landstigningen. Allerede ved soloppgang, tre timer etter at landstigningen var begynt, var det lykkes de allierte å opprette fire brohoder – Licata, Gela, Pozzaio og Pachino- uten å møte nevneverdig motstand. Mange av italienerne overga seg.

 

Natten til 10. Juli befant Amerikalinjens D/S Bergensfjord seg 7 nautiske mil utenfor Sicilia. Med sine 7100 tonn dødvekt var hun Nortraships eneste virkelige troppetransportsk i p.

Den allierte invasjonen var i full gang. Fallskjermtropper og glideflytropper kjempet allerede der inne, de første commandotroppene hadde landet. Om bord på Bergensfjord var det full bemanning ved alt skyts. Inne på stranden pilte landingsfartøyer til og fra. Kl. 7.30 ankret Bergensfjord utenfor «Beach George». Landsettingen av troppene begynte. Hele formiddagen gikk en jevn strøm fra borde, bare med et lite avbrudd da to Messerschmidt 109 stuper ned mot landingsplassen uten at det er slått alarm. De blir møtt med heftig ild fra alle fartøyene, og forsvinner etter å ha fått sluppet to bomber.

 

10.07.1944

Rikstelefonsamtaler som ekspederes over Oslo telefonanlegg, blir nå «rasjonert». Samtalene må ikke vare overtre minutter. Mellom klokken 10 og 12 kan man bare bestille livsvik rikssamtaler. Automatutstyret og personalet makter ikke mer.

 

Tyskerne har skjerpet vaktholdet ved kaiene i Fredrikstad, som nå er den viktigste havn for permittenttrafikken fra Norge. En mann som ikke stoppet på anrop fra en vaktpost, ble beskutt og såret.

 

10.07.1945

Motorkutteren «Fanny» går på ei mine i Varangerfjorden. Fem personer omkommer.

 

 

09.07.1915

Arvid Storsveen, norsk motstandsmann (d. 1943) blir født.

 

09.07.1940

Formannen i Gassgeneratornevnden opplyser at det er gitt lisens for drift av i alt 700 biler, vesentlig lastebiler, og 200 av disse er alt levert. Han regner med at det innen årets utgang vil være produsert ca 3000 gassgeneratorer.

 

09.07.1942

Den tyske overkommando hevdet at den sovjetiske forsvarsfront vest for Don vaklet på en strekning av over 500 km.

 

09.07.1943

Operasjon Husky, den allierte invasjonen av Sicilia innledes.

 

Politiet har avslørt noen av de store heimebrennere i Oslo. Det kunne beslaglegge fire destillasjonsapparater og 320 liter sats. Sukker, sirup og melasse – delvis anskaffet på svartebørs til høye priser – var benyttet til brenningen, som foregikk om natten i en stor leiegård.

 

09.07.1944

Montgomery-styrker tok Caen i Normandie.

 

 

08.07.1709

Slaget ved PoltavaPeter I av Russland seirer over Karl XII av Sverige. Slaget markerer slutten på Sveriges tid som europeisk stormakt.

 

08.07.1716

Slaget ved DynekilenPeter Wessel «Tordenskjold»s seier over en svensk flåte ved Dynekilen i Sverige.

 

0807.1859

Kong Oscar I av Norge (f. 1799) dør

 

08.07.1940

De Gaulle erklærte i en BBC-tale: «Hver eneste franskmann har mottatt nyheten om at franske skip er        s senket av våre allierte, med et raseri og en sorg som kommer fra dypet av våre hjerter. Vi kan ikke undertrykke disse følelser.»

 

Sjøforsvarets Overkommando London rekvirerer 16 norske hvalbåter som ligger i Sør Afrika etter endt fangstsesong. De ni største skal ominnredes til patruljefartøyer i Canada, mens de syv minste skal gå til Storbritannia for å ombygges til minesveipere.

 

08.07.1944

Klipp fra avisenes byttespalter: «Flott sort strutsefjær, ca 60 cm lang, kr. 35,- byttes i god fyllepenn.» «To selskapskjoler, st. 42, kr. 350,- byttes i heimeavla eller selges.» «Et par dame fiskeskinnsko kr. 40,- byttes i Norgesglass.» «Har ny stekepanne for el. Komfyr kr. 14,50, ønsker multer.»

 

Arbeidskontoret i Son blir ødelagt ved en sabotasjeaksjon.

 

 

07.07.1162

Slaget ved Sekken, det siste store slaget i den norske borgerkrigen som fikk ødeleggende konsekvenser for Norge.

 

07.07.1940

En krigsrett i Frankrike idømte de Gaulle fire års fengsel og en bot på 100 franc fordi han hadde neglisjert militære ordrer og oppfordret franske soldater til ulydighet.

 

Den 7. Juli ble første regelmessige radiosamband mellom Oslo og London etablert. Radiosenderen var plassert i en kjeller pa Sogn, i huset til marineoffiseren Gabriel Smith. Sammen med ingeniør Lyder Larsen hadde han allerede under felttoget i Norge arbeidet med planer om en sender. Smiths overordnede, kommandørkaptein Edvard Danielsen, dro så til London og kom tilbake i juni med koder etc.

 

07.07.1941

Roosevelt meddelte at amerikanske tropper var gått i land på Island – i forståelse med den islandske regjeringen – for etter hvert å erstatte de britiske vaktstyrkene der .

Det blir fastsatt maksimalpriser for grønnsaker, frukt, bær og matpoteter gjeldende for hele landet. Alle grossister må godkjennes.

 

07.07.1942

Japanske styrker går i land på Guadalcanal.

 

Politiet i Oslo kunngjør forbud mot å stille seg i kø til de «frie» tog fra Øst og Vestbanestasjonen før kl. 6 om morgenen. Særlig eldre folk hilser dette tiltaket med glede. Mange har måttet stå opp i otta for i det hele tatt å komme med togene i ferierushet.

 

07.07.1943

Tyskerne meldte at deres nye offensiv på østfronten hadde resultert i dype kiler i sovjetiske stillinger.

 

M/T B. P. Newton, et av de to norske «kvarstadskipene» som kom seg over fra Gøteborg til England i april 1942, blir torpedert utenfor Paramaribo i Nederlandsk Guiana. Bensinlasten tar fyr, mange hopper over bord og omkommer i flammehavet. Man lykkes omsider i å få en livbåt på vannet, den er riktignok temmelig medtatt av ilden. Atten mann – mer eller mindre forbrent – kommer seg etter hvert opp i båten. 23 av mannskapet omkom.

 

 

06.07.1940

Landsstyret i Arbeiderpartiet kommer sammen. Partiets representanter i juni-forhandlingene får kritikk, men landsstyret vedtar enstemmig at det bør opprettes «et riksråd som inntil videre overtar de funksjoner som tilligger Konge og regjering».

 

06.07.1941

I et hyrdebrev protesterte de katolske biskoper i Tyskland mot bl.a. avskaffelsen av religionsundervisningen og mot konfiskasjonen av kirkelig eiendom.

 

06.07.1942

Forsyningsdepartementet har bestemt at man ikke lenger kan få anvist fløte, kakao eller kokesjokolade ved fremvisning av legeattest. Slike attester berettiger ikke lenger til tilleggs rasjoner av fint hvetemel eller vanlig brødmel.

 

6. juli omkom 40 norske sjøfolk i to dramatiske skipsforlis på hver sin side av pi Atlanteren.

 

06.07.1943

Støttet av store flystyrker igangsatte tyskerne sitt første store angrep på østfronten på tre måneder: I det store slaget ved Kursk, Bjelgorod og Orel kastet de inn 15 stridsvogndivisjoner og 14 infanteridivisjoner.

 

De som frivillig utfører jordbruksarbeide i minst to uker eller hugger minst fem favner av bestemte vedsorter, får rett til et tillegg på 25% av grunnrasjonen for poteter, samt 25 kilo grønnsaker.

 

06.07.1944

Generalfeltmarskalk Hans Gunther von Kluge avløste Gerd von Rundstedt som sjef for den tyske krigsmakt i vest. I en redegjørelse i, Underhuset opplyste Churchill at 100-150 flyvende bomber (VI) daglig ble utskutt mot England og at de anrettet omfattende materielle skader på grunn av sin store sprengvirkning.

 

06.07.1945

Norge erklærer krig mot Japan.

 

 

05.07.1940

To av de siste offiserer i fangenskap, major Olaf Helset og kaptein John Rognes blir satt fri. De hadde nektet å avgi æresord om ikke å fortsette kampen og satt på Grini sammen med general Ruge. Etter henstilling fra Ruge undertegnet de tilslutt. De slipper fri og går rett ut i illegal virksomhet.

 

5. juli fløy Quisling til Tyskland, offisielt etter innbydelse fra propagandaminister Goebbels. Men reisen hadde sin spesielle I forhistorie:

Under forhandlingene i juni antydet Dellbrügge at tyskerne – hvis man på norsk side godtok Axel Stang som medlem av riksrådet – ville sende Quisling ut av landet og frata ham ledelsen av NS. Etter denne «gjenytelsen» fra tyskerne kom man til enighet.

I et møte 25. Juni meddelte Reichskommissar Terboven Quisling at NS skulle danne grunnlaget for riksrådet, men under en annen «fører». Quisling selv skulle som den tyske regjerings gjest vie sin tid til statsrettslige studier.

Quislings protester viste seg nytteløse; han ble presset til å undertegne en erklæring der han forpliktet seg til å reise til Tyskland og «foreløpig» si fra seg stillingen som «fører» i NS. Til Quislings forbitrelse varslet Terboven at Jonas Lie- hans rival, en «forræder mot den nasjonale sak»- ville bli Quislings stedfortreder.

 

05.07.1941

De som melder seg til Den norske legion blir lovet omfattende økonomisk støtte. Staten skal betale husleie, syke- og livsforsikring, og en passende understøttelse vil bli fastsatt i forhold til tidligere inntekt, familiestørrelse m.v.

 

Havnen i Haugesund blir utsatt for bombeangrep. Tre hus blir ødelagt.

 

05.07.1942

Fra Mary Bergs ”Dagbok fra ghettoen i Warszawa”

Det er færre og færre elever som kommer på skolen, for nå er de engstelige for å gå ut. Den tyske vakten Frankenstein herjer i hele ghettoen, en dag dreper han ti personer, den neste fem … alle tror de blir det neste offeret hans. For noen dager siden sluttet jeg også helt å gå på skolen.

Det går også rykter om at ghettoen i Krakow snart vil bli likvidert, selv om dette foreløpig ikke er blitt bekreftet fra offisielt hold. Mange jøder som skjulte identiteten sin og ble igjen på den ariske siden, blir angitt og fraktet til ghettoen. De blir skutt med en gang de går av lastebilene de blir fraktet inn på. 

 

 

04.07.1924

Julius Paltiel, norsk fange i Auschwitz under andre verdenskrig (d. 2008) blir født

 

04.07.1940

I Tekniske forsøk ved motorfabrikken Rapp bekrefter at sildolje kan brukes som brensel for fiskeflåten med tilsetning av 20% solarolje oppnås det en god og sikker gang på motoren.

 

04.07.1942

Motoriserte tyske avdelinger rykket raskt frem mot Don. Sovjet-russiske tropper måtte trekke seg tilbake til Belgorod mellom Kharkov og Kursk.

 

En mineeksplosjon ved gården Kilan i Flakstad i Lofoten har krevet fem menneskeliv, herav to barn. To av de omkomne er fra Ballstad. Fire mennesker er skadet.

 

Noregs Ungdomslag melder at forbudet mot offentlig dans ikke gjelder for nasjonal dans og folkevisedans, som fortsatt kan drives helt fritt. 

 

04.07.1943

Slaget ved Kursk: Historiens største panserslag mellom Tyskland og Sovjetunionen innledes. Den sovjetiske seiren kommer etter nesten to uker og er ødeleggende for tyskernes stilling på Østfronten.

 

04.07.1944

Fellesferiene begynner, og utenfor politiets reisekontor i Oslo og andre større byer er det lange køer av folk som skal søke om reisetillatelse med jernbanen. Pliktig syketrygdede med familie har rett til en feriereise i året.

 

Ni unge studenter er dømt til døden og blir skutt for å ha deltatt i Milorgvirksomhet. De ni, som var venner fra det kristne studentarbeidet, lå i trening på en hytte ovenfor Hokksund, men ble offer for angiveri.

 

Den 4. Juli ble mesteparten av Kirkenes lagt i ruiner ved et voldsomt flyangrep. Et stort antall fly kom fra baser i Sovjetunionen og slapp tonnevis med brannbomber og sprengbomber. Kirkenes hadde helt siden det tyske angrep på Sovjet blitt utsatt for russiske bombeangrep, opptil 50 i en måned, men angrepet 4. Juli var det verste og det som skapte de største ødeleggelsene.

 

Sent på ettermiddagen 4. Juli rykket Kriminalrat Siegfried Fehmer og åtte Gestapo-folk frem mot en husklynge på Flaskebekk på Nesodden – utenfor Oslo. De ni kom oppover fra stranden. Ned den bratte åssiden mot Oslofjorden hadde 40 luftvernartillerisoldater forsiktig nærmet seg husene, som nåa var omringet. Tyskerne visste at det befant seg en radiosender i ett av husene, og at den opererte på «like» datoer. Sannsynligvis var det Milorgs hovedsenter; det gjaldt å overrumple operatørene, slik at de ikke rakk å ødelegge viktige papirer.  Aksjonen førte til kraftig kamp der Fhemer ble skadet, en poltitmann og kriminalsekretær Sther, en fryktet gestapist dør. De tre Milorgkarene som befinner seg i huset dør, men har rukket å destruere alle viktige papirer.

 

04.07.1998

1998Kurt Franz, tysk visekommandant i Treblinka (f. 1914) dør

 

 

03.07.1941

Josef Stalin kunngjorde over alle sovjetiske kringkastere at Hitlers arméer hadde erobret Litauen, mesteparten av Latvia, vestdelen av Hviterussland og en del av Vest-Ukraina. Han oppfordret geriljastyrker og sabotører til å bekjempe fienden på alle måter bak fronten.

 

03.07.1943

Forsyningsdepartementet stiller meget strenge vilkår for erstatning av tapte rasjoneringskort. Ingen som mister sine merker, kan regne med full erstatning. Har man mistet sine kort med rasjoneringsmerker, må Politirapporten – sammen med egenhendig, skriftlig rapport  - sendes til rasjoneringsmyndighetene.

 

03.07.1944

Sovjetiske styrker inntar Minsk.

 

Skolebarn, ungdom og voksne personer over 18 år som utfører frivillig jordbruksarbeide eller vedhugst i sommer, vil få ekstrarasjoner av poteter og grønnsaker. Forutsetningen er at arbeidet varer i minst to uker sammenhengende.

 

Mange av badestedene langs Oslofjorden og på Sørlandet er i år sperret for sivile. Okkupasjonsmakten har bygget befestninger og satt opp piggtrådsperringer.

 

 

02.07.1940

I Stavanger og enkelte andre steder blir det atter tillatt å holde politiske møter – men bare innendørs.

 

Avisen Nordlys får to dagers utgivelsesforbud pga. en notis om norske pikers omgang med tyskerne. «Forsøk på moralsk press», kalte den tyske kommandant dette.

 

450 forsorgsunderstøttede menn i Oslo blir utskrevet til arbeide på kommunale potetarealer. Også andre kommuner innfører arbeidsplikt for forsorgsunderstøttede.

 

02.07.1941

NS forbyr enkeltaksjoner fra medlemmenes side. Overtredelser vil medføre straffeansvar for vedkommende.

 

02.07.1943

Kronprins Olav fyller 40 år! Gratulerer!

 

 

01.07.1940

Den franske regjeringen flyttet til Vichy i den ubesatte delen av Frankrike.

 

Det meldtes at kanaløyene Jersey og Guernsey var blitt besatt av tyske tropper.

 

01.07.1941

MTB 5, den ene av våre to motortorpedobåter, ligger i havn i Dover da det inntreffer en voldsom eksplosjon I maskinrommet. Fire mann blir drept. To blir såret – og båten blir ødelagt! Dermed er begge våre første norske MTB-er gått tapt.

 

Det blir forbudt å avertere bytte av rasjonerte varer. Senere blir det presisert at dette gjelder alle nærings- og nytelsesmidler.

 

Lønnssatsene i skogbruket blir satt opp med 10 % for å oppmuntre folk til å ta jobb i skogen.

 

01.07.1942

Statspolitiet har arrestert syv funksjonærer i en større forretning i Oslo som har fungert som distribusjonssentral for en «illegal» avis. Tre av de tiltalte fikk ett års fengsel, fire fikk ni måneder.

 

01.07.1943

De første 20 rikspolitisoldatene begynner opplæringen i Sverige. I løpet av denne måneden åpner den svenske regjeringen for trening av 1500 mann

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar